Még mindig formálódik a bérkompenzációs rendszer

2011.11.30. 07:52

A Napi Gazdaság értesülése szerint javában zajlik a Nemzetgazdasági Minisztérium és a munkaadói érdekképviseletek egyeztetésével a minimálbér-emelés utáni munkaadói bérkompenzáció igénybevételének kidolgozása.

„Kis- és középvállalkozói, valamint a nagyvállalati bérszámfejtési gyakorlatot jól ismerő képviselőket delegáltunk az egyeztetésekre, és tudomásom szerint a tárca adóügyi államtitkársága is szakértői szinten képviselteti magát” − mondta Dávid, Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A bérkompenzációs rendelkezés kapcsán egyebek között arra keresnek megoldást, miként biztosítható a 2011-es nettó keresetek szinten tartása jövőre például a teljesítménybérezést vagy ilyen jellegű bérelemet is alkalmazó munkaadóknál.

Arról már döntés született, hogy csak azon munkáltatók vehetik majd igénybe a kompenzációt, amelyek valamennyi dolgozójuk esetében vállalják a 2011-es nettó kereset szinten tartását. A kereskedelemben azonban meglehetősen sok munkavállalót érint például, hogy a fix alapbér mellett forgalomarányos jutalékot kapnak a dolgozók, esetükben pedig meglehetősen nehéz hónapról hónapra biztosítani a nettó kereset szinten tartását. Ezért jelentős előrelépés, hogy a tárca fogadókésznek mutatkozott az esetleges téves számítások miatt fellépő negyedévi visszamenőleges kiigazításra − mondta a Napi Gazdaságnak Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke.

Ez egyébként a több műszakos, illetve folyamatos munkarendben működő munkaadóknál is hasznos lehet, mivel így a műszakváltozások, illetve a megváltozó műszakpótlékösszegek miatt esetleg elrontott vagy hibásan számolt bérek miatti esetleges jogkövetkezmények alól is mentesülhetnek a cégek.