Csökkenhet a héten üzemanyag ára

Portfolio
2011.12.04. 19:34

Bár az olajár a héten emelkedett, ennek negatív hatásait a forint árfolyamának erősödése ellensúlyozni tudta. Mindezek hatására legnagyobb valószínűsége annak van, hogy jövő héten csökken majd a hazai benzin és gázolaj ára, véli a portfolio.hu elemzői.

Az összehangolt jegybanki lépés a dollárlikviditás fokozása érdekében, valamint a kínai kötelező tartalékráta csökkentése egyaránt a befektetői hangulat javulásához járultak hozzá a héten, melynek hatására az olaj árfolyama is emelkedni tudott.

Ennek megfelelően az elmúlt egy hetet nézve a benzin és a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára is emelkedett. A benzin esetében 0,3 százalékos a gázolajnál pedig 0,7 százalékos volt a drágulás mértéke.

A forint árfolyama azonban erősödést mutatott a dollárhoz képest a befektetői hangulatjavulás közepette. A múlt heti 231,5-ös átlagár után az utóbbi napokban 227,7-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 1,4 százalékkal, a gázolajé pedig 0,9 százalékkal csökkent forintban mérve.