300 forint alatt az euró

2011.12.05. 14:01
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Öt hét után ismét 300 forint alá csökkent ma kora délután az euró ára - utoljára október 28-án volt ilyen erős a forint. Az árfolyam folyamatosan erősödött reggel óta, amikor még több mint 303 forintot ért egy euró. Az amerikai dollár ma fél kettő körül 222,89, a svájci frank pedig 242,01 forintot ért.

    A forint erősödésének fő oka a javuló nemzetközi piaci hangulat, amit jelez, hogy a fő európai indexek is erősödnek, a londoni FTSE 0,73, a német Dax pedig 0,88 százalékos pluszban jár.

    „A javuló globális hangulat következtében fokozódik a kockázatvállalási hajlandóság, ami nemcsak az erősödő forinton követhető nyomon, hanem a tovább csökkenő állampapírhozamokban, javuló CDS-felárban, emelkedő BUX-indexben is meglátszik” – írja reggeli elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank treasury vezetője.

    A forint a régiós devizákat is lekörözi az 1,26 százalékos mai erősödéssel: a lengyel zloty csak 0,58 százalékot erősödött, a cseh korona pedig 0,08 százalékot gyengült az euróval szemben.

    A piacokat egyrészt Mario Monti olasz miniszterelnök megszorító-csomagja nyugtatta meg, ami 30 milliárd eurós egyenlegjavulást hozhat az olasz költségvetésben, másrészt várják Angela Merkel és Nicolas Sarkozy mai megbeszélésének eredményét, amiből kiderülhet, hogy a németek továbbra is elzárkóznak-e a közös eurókötvények bevezetésétől.

    „A bejelentés délutánra/estére várható, mivel a sajtótájékoztatót megelőző tárgyalást fél kettőkor fogják elkezdeni. Ha sikerül a piac számára kívánt, hiteles elképzelésekről, és közeli megállapodásról beszámolni, akkor az euró magára találhat, míg a dollár a gyengülés útjára léphet, egyelőre az 1,36-os szintet becélozva” – írja a várható hatásokról Karsai Péter.