Olcsóbban tankolhatunk szerdától

2011.12.05. 14:53

Bruttó két forinttal csökkenti szerdától a benzin, és három forinttal a gázolaj árát a Mol. Ezzel a benzin átlagára 395-397, a gázolajé pedig 427 forintra csökken.

Mivel a kutaknál az autósok mindkét irányba akár 10-15 forintos eltérést is tapasztalhatnak az átlagártól, a 400 forint fölötti benzinár továbbra is gyakori marad. A gázolaj ára egy hete is csökkent három forinttal, de a benzin ára akkor nem változott.

 

Mint azt tegnap megírtuk, bár a héten az olajár emelkedett, ennek negatív hatásait a forint árfolyamának erősödése ellensúlyozni tudta. Az összehangolt jegybanki lépés a dollárlikviditás fokozása érdekében, valamint a kínai kötelező tartalékráta csökkentése egyaránt a befektetői hangulat javulásához járultak hozzá a héten, melynek hatására az olaj árfolyama is emelkedni tudott - a benzin esetében 0,3, a gázolajnál pedig 0,7 százalékos volt a drágulás mértéke.

 

A forint árfolyama azonban erősödést mutatott a dollárhoz képest a befektetői hangulatjavulás közepette. A múlt heti 231,5-ös átlagár után az utóbbi napokban 227,7-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 1,4 százalékkal, a gázolajé pedig 0,9 százalékkal csökkent forintban mérve.