A nyugdíjpénzek miatt többletes a költségvetés

2011.12.07. 17:30

Novemberben 79,9 milliárd forintos többlettel zárt a központi költségvetés, nagyrészt a nyugdíjpénztáraktól átkerült vagyon egy részének értékesítése miatt, ami 219,2 milliárd forintos többletbevételt eredményezett.

Így november végére az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 1247,9 milliárd forintra csökkent, ami a csökkenés ellenére az eredeti (év eleji) előirányzat 181,5 százaléka. Azonban a kormány a megyei önkormányzatok, ill. a MÁV egyes adósságainak átvállalása, valamint az MFB tőkeemelése miatt 330 milliárd forinttal, 1517 milliárd forintra emelte az idei államháztartási hiánycélt. A megemelt célhoz képest a hiány a tervezettnek csak a 82,3 százalékára rúg.

Ha a csökkenés folytatódik (erre van esély, mert a decemberi államháztartás egyenlege az év végi adóbevételek miatt hagyományosan többletben van), a korábbi, 1184 milliárd forintra módosított előirányzat könnyen teljesülhet.  Ettől függetlenül az ESA alapú költségvetésitöbblet (ez az eredményszemléletű hiányt jelenti, ezt nézi a külföld)  a GDP 2,8-3 százaléka lehet a nyugdíjpénztári vagyon átvételének egyszeri hatása miatt - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.