Nem megy az öngondoskodás

2011.12.07. 14:03 Módosítva: 2011.12.08. 16:12
Gyenge a hazai pénzügyi kultúra és a bizalom a pénzügyi közvetítőkben, valamint az intézményrendszerben, és nem utolsósorban a hit hiánya, hogy erre szükség van. A hosszú távú megtakarítások népszerűségét rontja, hogy igen súlyos bizonytalanság tapasztalható most a világban, így pedig igen nehéz tervezni a megtakarítási szektor számára is - hangzott el a Portfolio.hu Öngondoskodás 2011 konferenciáján.

Az emberek ugyan már tisztában vannak azzal, hogy a nyugdíjazásuk nem lesz olyan kielégítő, így van igény a hosszú távú megtakarításra, eközben viszont – némi ellentmondással - továbbra is az államtól várják a nyugdíjukat a legtöbben.

A lakosság tehát már megértette a nyugdíjcélú megtakarítások jelentőségét, ennek gyakorlati aspektusa viszont kevésbé terjedt még el. Mindenesetre nehezen elképzelhető, hogy a következő 10-20 évben ne keljen egy radikális beavatkozást végrehajtani a nyugdíjrendszerben – mondta Holtzer Péter, az Oriens IM Partnere a Portfolio.hu Öngondoskodás 2011 Reggelijén.

Némi örömre ad okot, hogy az emberek alapvetően pozitívan vélekednek az öngondoskodásról, a pohár félig tele van. Ez azonban az átlagra vonatkozik, minél lejjebb megyünk a jövedelmi kategóriákban, annál inkább elutasításra talál a hosszú távú megtakarítás. A fiatalok számára azért nincs nagy jelentősége az öngondoskodásnak, mert a célok rendkívül távoliak - magyarázta Turny Ákos, az OTP lakossági bankszámla és betét főosztályának igazgatója.

Az óvatosság az első

Amikor a megtakarítási oldalról beszélünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy csak azokat említsük, akik képesek megtakarítani, pedig a magyar társadalomban nagyon sokan képtelenek erre, egyszerűen nincs annyi jövedelmük, hogy a megélhetési költségek után elegendő pénze maradjon a takarékoskodásra – mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Mi sem mutatja ezt jobban, hogy több felmérés is arra jutott, az emberek felének nincs megtakarítása. A helyzetet nehezíti a kedvezőtlen gazdasági helyzet, jövőre például egyre többen recessziót emlegetnek hazánkban, ennek hatására pedig a munkanélküliség emelkedhet, miközben a jövedelmek emelkedése is mérsékelt maradhat. Most szembesül a társadalom először az elmúlt 20 évben azzal, hogy az állások bizonytalanok, az állam nem nyújt tökéletes védelmet.

Nagyobbak a gondok

A Budapest Corvinus Egyetem legújabb pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatása szerint a válság az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat érintette érzékenyen, az emberek többsége, ha teheti, akkor a bizonytalan jövőre készülve óvatosságból takarít meg, a hosszabb távú megtakarítások, mint például az öngondoskodás a prioritási listán nem szerepel előkelő helyen.

Egyszerűen az embereknek most a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy a nyugdíjra készüljenek. Itt lehet például hozni a devizahitelesek problémáját a gyenge forint miatt, sok 30-44 éves családfő esetében például éppen azért nem marad pénz a havi megtakarításra, mert a törlesztő-részletet ki kell fizetni. Alapvetően tehát egy nagyon szűk réteg képes megtakarítani – summázta Vízkeleti Sándor.

Januártól két számjegyű kamatok jöhetnek

A hosszú távú megtakarítások ösztönzésének az sem kedvez, hogy az év vége miatt több bank is rövid akciós betétekkel akarja az ügyfeleket magához csábítani, a trend pedig folytatódhat, hiszen a jegybank valószínűleg a kamatemeléssel nem áll le. Ezért az is előfordulhat, hogy a jövő év elején egyes bankoknál akár kétszámjegyű akciós kamatokkal is lehet találkozni.

A Portfolio.hu Öngondoskodás Reggelin lévő szakértők szerint komoly kiszorító hatása van a magas kamatoknak, egyszerűen egy adott szint felett nem kell sokat tenni és az emberek a betétek felé fordulnak.