Kedden jön Budapestre az IMF magyar misszióvezetője

2011.12.08. 19:47

December 13. és 16. között látogat Budapestre az IMF magyar misszióvezetője, Christoph Rosenberg az Európai Bizottsággal közösen, "hogy megbeszéléseket folytasson a hatóságokkal, és tájékozódjon a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről" - áll Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletvezetőjének csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint "az informális látogatás nem része az IMF és az Európai Bizottság által potenciálisan nyújtandó elővigyázatossági pénzügyi segítséggel kapcsolatos hivatalos tárgyalásoknak, azonban segít előkészíteni ezen megbeszéléseket, amelyek a jövő évben indulnak.” A képviseletvezető emlékeztetett rá, hogy az IMF és az Európai Bizottság november 21-én kapott egy esetleges pénzügyi segítségre vonatkozó kérést a magyar hatóságoktól, akik jelezték, hogy a támogatást elővigyázatosságiként kezelnék.

Orbán Viktor miniszterelnök a Les Échos nevű francia gazdasági napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban beszélt a hamarosan kezdődő tárgyalásokról. Azt mondta: "4-5 milliárd dollár elegendő" lenne, miután Magyarország mindig képes volt magát a piacokról finanszírozni, még 2010-ben is, amikor az IMF-vel való viszonyt lezárta.

A miniszterelnök szerint a forint gyengülése azzal magyarázható, hogy az európai bankok nehézségeik miatt kivonják a likvid tőkét az országból, és a finanszírozás szűkülése kihat a teljes gazdaságra. A lassulás szerinte ezenkívül a német növekedés mérséklődésével is magyarázható. Ezért nagy valószínűséggel erősen lefelé kell majd módosítani a 2012-es növekedési előrejelzéseket a szeptemberben prognosztizált 1,5 százalékhoz képest, tette hozzá Orbán. (Az interjú tartalmát részletesebben itt olvashatja.)