Negyedével több adóvégrehajtás indult

2011.12.08. 13:05 Módosítva: 2011.12.08. 13:07

Az adóhatóság folyamatosan – heti frissítéssel – közzéteszi az adóvégrehajtás alá vont cégek névsorát. A 2001 óta publikált listán az idén minden korábbit felülmúló számban sorakoznak a nevek. A feketelista.hu portál összesítése szerint 207 958 céggel szemben folyt bármikor is adóvégrehajtás. A végrehajtások számának jelentős növekedése az adóhatóságok erélyesebb fellépése mellett abból is fakad, hogy figyelmük egyre több kis összegű tartozásra is kiterjed.

Az idén 351 ezer adóvégrehajtás zárult le, ez 25,5 százalékkal nőtt az előző évinél, és összesen 299,4 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek, ez 11,7 százalékkal több a tavalyinál – közölte az adóhatóság. A különböző végrehajtási cselekmények száma – mint amilyen a hatósági átutalási megbízás, a jövedelemletiltás, az ingó- és ingatlan-végrehajtás – 15-25 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a végrehajtás alá vont összegekhez képest a beszedési hatékonyság a korábbi évek átlagos 2 százalékához képest az idén 20 százalékra javult. Egyébként a vállalati és a lakossági teljes adóhátralék jelenleg 2170 milliárd forintra rúg, egy év alatt lényegében nem változott.

Adóvégrehajtást az adóhatóság a következő esetekben lehet elrendelni: ha az adózó adóbevallása fizetési kötelezettséget jelez, de azt határidőre nem teljesíti; ha az adóhatóság által jogerősen megállapított fizetési kötelezettséget az adós határidőre nem teljesíti; jogerősen megállapított köztartozások esetén. Az adóhatóságnak a hátralék keletkezésének napjától végrehajtási joga van, az eljárás megindításához semmilyen külön határozatra vagy felszólításra nincs szükség. Ha az adóssal szembeni végrehajtási eljárás sikertelen vagy csak részben eredményes, és a további eljárástól eredmény nem várható, az adóhivatal kezdeményezi a felszámolást, hacsak időközben a hitelezők még nem tették ezt meg.

A feketelista.hu összeállította az adóvégrehajtás alá esett cégek 100-as toplistáját, feltüntetve azokat, akiknek neve a legtöbbször szerepel a kimutatásban. Ami feltűnő: egy évvel korábban három cég holtversenyben állt az ellenük hozott egyenkénti 26 végrehajtási határozattal a lista élén, most ehhez a helyezéshez 34 határozatra volt szükség. Annyiban nincs viszont változás, hogy az első két helyet továbbra is a tavalyi éllovasok tarják.

A dombóvári Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a kaposvári Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ellen az utóbbi három, illetve négy év alatt egyaránt 34-34 alkalommal rendeltek el adóvégrehajtást. A képzeletbeli dobogó harmadik „fokán” 33-33 elmarasztalással négyen állnak. Ezek a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt., a kaposvári Natur Arkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft. Tanulságos, hogy a tavalyi összesítésben az első tízbe sorolt cég közül egy év alatt egyiknek sem sikerült lekerülni a százas toplistáról, legfeljebb hátrébb csúsztak.

Meglepő, hogy a száz felsorolt cég között egyetlen fővárosit sem találunk. Ezzel szemben pécsi székhelye van 28 cégnek (ez annyi mint tavaly), és jelentősen – ötről tizenháromra – bővült a listán a kaposvári címmel bejelentett vállalkozások száma. Mindemellett a legtöbb adó-végrehajtási határozatot, 70 027-et – gazdasági súlyuknál és számuknál fogva is – a fővárosi cégek ellen hoztak, az összes elmarasztalásnak csaknem 40 százalékát.

A vidéki nagyvárosok között kiugróan magas a pécsi adat, ahol 5079 céget ért el az adóvégrehajtás. Nem sokkal maradt le Miskolc, ahol 4607 alkalommal született ilyen adóhivatali határozat. A sort Debrecen (3721), Szeged (3423) és Nyíregyháza (1904) követi, és a legjobb képet Győr mutatja, ahol 1514 végrehajtást rendelt el a hatóság.

A cégelmarasztalások alakulása tetten érhető a megyei statisztikákban is. Pest megye gazdasági túlsúlya közismert, nem meglepő tehát, hogy az adóvégrehajtások közül 30 117 erre a megyére esik. Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek neve 10 521 alkalommal, Baranya megye vállalkozásaié pedig 9374 esetben olvashatók a listán.

Az átlagot meghaladó gyakorisággal indítottak az adóhatóság megyei igazgatóságai adóvégrehajtást Fejér megyében (8518), Bács-Kiskun megyében (7406) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (7225). A legkevesebb adóvégrehajtást Zala megyében (2674), Nógrád megyében (2413) és Vas megyében (2032) rendelték el az adóigazgatóságok.