Még mindig húz az export

2011.12.09. 09:31

Októberben a forintban számolt külkereskedelmi termékforgalom 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, amelyhez hozzájárult a forintárfolyam alakulása is. Az euróban és dollárban számolt külkereskedelmi többlet is növekedett, jelentette a KSH.

2011. októberben - első becslés szerint - a kivitel értéke 2034 milliárd forintot, a behozatalé 1884 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva a kivitel 5,3, a behozatal 4 százalékkal nőtt 2010. októberhez képest. A külkereskedelmi mérleg az év tizedik hónapjában 150 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 44 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. Az októberi kivitel 77, a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2011. január-októberben - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 18 214 milliárd forint, a behozatalé 16 581 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke 14, a behozatalé 12 százalékkal emelkedett. A külkermérleg 1633 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 443 milliárd forintos javulását jelenti a 2010. január-októberi 1190 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

Árokszállási Zoltán az Erste Bank elemzője kiemelte: a vártnál valamivel kisebb lett a többlet, nem érte el az 500 millió eurót, de ez nem komoly negatív meglepetés, hiszen a 10 hónapi többlet így is majdnem eléri a 6 milliárd eurót, ami minden idők legpozitívabb száma. Úgy vélekedett, hogy ennek az adatnak alapvetően "támasztania" kellene a forintot, de az európai adósságválság és a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága azonban eltereli erről a befektetők figyelmét. Az elemző szerint ha az európai adósságválságban valamiféle megnyugtatóbb megoldás körvonalazódna, illetve ha Magyarország megállapodna az IMF-fel, akkor a kétségek talán el tudnának tűnni és előtérbe kerülhetne, hogy az országnak pozitív a folyó fizetési mérlege, 3 százalék körüli a GDP-arányos államháztartási hiánya, magas az alapkamata, amely vonzhatja a forint befektetőket.

Jövőre van esély a forint erősödésére, de a következő napokban, hetekben a forint továbbra is nagy ingadozásokat mutathat az euróval szemben, tette hozzá. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a GDP-adatokra reagálva pénteken, közölte: a magyar gazdaság 2010 második negyedéve óta kiegyensúlyozott teljesítményt mutat, a GDP növekedés az egyre kedvezőtlenebbé váló külpiaci folyamatok ellenére is 1,5-2 százalék körül ingadozott. A tárca felhívta a figyelmet, hogy a romló külpiaci feltételek mellett Magyarország az EU-átlagánál kissé erősebben tudott bővülni; a gazdaság belső motorjai részben a stabilizálódás jeleit mutatják, azonban a növekedés forrása továbbra is a külkereskedelmi szektor.