Uniós pénzek elvesztésétől tart Magyarország

2011.12.09. 12:09

Magyarország az európai uniós fejlesztési források átcsoportosítását kezdeményezi a 2007-2013. évi költségvetési időszakban biztosított keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése érdekében, közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az operatív programok módosítására a kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan még decemberben benyújtja az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához. Az átcsoportosítások összességében több mint 282 milliárd forint fejlesztési forrást érintenek, ebből 164 milliárd forint az operatív programok közötti, 118 milliárd forint az operatív programon belüli változtatás.

Az NFÜ közölte, hogy a fejlesztési források maradéktalan felhasználásához gyorsításra, illetve forrásátcsoportosításra van szükség, az átcsoportosítás egyértelműen csökkenti a pénzvesztés kockázatát. Az operatív programok tervezett átcsoportosításáról szóló dokumentumokat november 16-tól 29-ig lehetett véleményezni társadalmi egyeztetés keretében.

A legnagyobb pénzmozgással járó forrásátcsoportosítás az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programját érinti. A Környezet és Energia Operatív Programba (KEOP) az energiahatékonyságra és a megújuló energia felhasználásra 163 milliárd forintot csoportosítanak át a Közlekedési Operatív Programból (KÖZOP).

A dolog szépséghibája, hogy az unió döntése csak hónapok múlva születhet meg és az elutasítás sem zárható ki, ami viszont már a teljes keret felhasználását veszélyeztetheti.

A KÖZOP forrásának elvonása érinti a különböző fejlesztési területeket, ezek: az ország és a régióközpontok nemzetközi vasúti és vízi úti elérhetőségének javítása; a térségi elérhetőség javítása; közlekedési módok összekapcsolása, gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése; a városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése; a technikai segítségnyújtás. De még így is mindegyik területén marad 10 milliárd és 138 milliárd forint közötti fejlesztési forrás.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) és a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) közti forrásátcsoportosítást a végrehajtási intézményrendszer megnövekedett finanszírozási igénye indokolja.

A TÁMOP technikai segítségnyújtás a konvergencia régiókban, valamint a technikai segítségnyújtás a Közép-magyarországi régióban területekről összesen 1,1 milliárd forintot csoportosítanak át az ÁROP-on belüli technikai segítségnyújtásokra. Az operatív programokon belüli forrásváltozások érintik a az ÁROP-ot, az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programot (EKOP), valamint a KÖZOP-ot és a TÁMOP-ot.

A KÖZOP belső átcsoportosítása 20,7 milliárd forint lehetőséget biztosít az Új Széchenyi Tervben kijelölt új kerékpárutak fejlesztéséhez. Az egyik jövőbeni beruházás a Duna menti kerékpárút kiépítését segíti mintegy 200 kilométer hosszan Eurovelo útvonalon.

Ugyanakkor vízjogi létesítési engedélyek hiányában a Duna hajózhatósága projekt nem valósul meg a 2007-13-as időszakban. Jelenleg a hajózhatóság javításának előkészítése indulhat meg, figyelembe véve az időközben elkészült Duna stratégiát. A Duna hazai szakaszán a hajózhatóság átfogó fejlesztése csak a 2014-2020-as programozási periódusban kezdődhet meg - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az ÁROP-ban az eljárási folyamatok egyszerűsítését és az államigazgatási folyamatok összehangolását célzó fejlesztési projektnél a tervezetthez képest 2,5 milliárd forintot takarítottak meg, amelyet a humán erőforrás javítására csoportosítanak át. Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban a felgyorsult infokommunikációs környezet, valamint a kormányzati prioritások változása indokolják az átcsoportosítást. Az EKOP-ban a közigazgatási szolgáltatásokhoz történő hozzáférést támogató fejlesztések forrásaiból 9,5 milliárd forint átkerül a közigazgatás és a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására.

A TÁMOP-ban minőségi oktatás és hozzáférés területről 47 milliárd forintot a foglalkoztathatóság fejlesztésére, a munkaerőpiacra belépés segítésére és ösztönzésére, valamint a felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítésére csoportosítanak át, ahol még így is közel 120 milliárd forint keret áll majd rendelkezésre, közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.