Örülhetnek a dízelesek

Portfolio
2011.12.11. 15:11

A gázolaj ára pár forinttal tovább csökkenhet a jelenlegi szintekről, a benzint ára várhatóan nem változik.

Bár a világgazdaság növekedésének lassulása az olajár csökkenésének irányába ható tényező, az iráni atomprogram miatti geopolitikai feszültségek továbbra is magas szinten tartják az olajárat. A Brent átlagos árfolyama ennek megfelelően a múlt heti 110 dolláros szinten tartózkodott.

Eközben a finomított termékek egymással ellentétes irányú árváltozást könyvelhettek el. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 1,4 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében azonban 0,8 százalékos csökkenés mutatkozott.

 

A forint árfolyama a héten tovább erősödött a dollárhoz képest, a múlt heti 228-as átlagár után az utóbbi napokban 224,9-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára stagnált, a gázolajé viszont 1,7 százalékkal csökkent forintban mérve.

Az előttünk álló héten várhatóan ismét a dízelesek örülhetnek majd jobban, hiszen a gázolaj ára pár forinttal ismét csökkenhet. A benzin esetében a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a szerdától érvényes 395 forintos literenkénti szinten stagnál majd az ár.

A portfolio.hu által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni.