Lecsaphat az EU a mobilfizetés államosítására

2011.12.12. 07:36

Általános vitával kezdődik ma a parlamentben a mobilfizetés központosításáról szóló törvényjavaslat, írja a Napi Gazdaság. A "központosított mobilértékesítési szolgáltatásnak" nevezett csomag az autópályadíjtól a mobiparkolásig mindent tartalmaz - és egy kormánypárti módosító javaslattal kiegészítve az illetékek beszedésére és egyéb bevételek kezelésére is szolgálhat majd.

Az új állami monopólium a jelenleg működő és piaci versenyben is álló szolgáltatókat váltaná fel, ráadásul úgy, hogy ezeknek a jövő év közepéig teljes adatbázisukat át kell - vagy kellene - adniuk a majdan formálódó állami szupercégnek.

A Láng Zsolt fideszes képviselő nevével fémjelzett egyéni törvényjavaslat tengernyi tisztázatlan részletet rejt, és megvalósulása esetén uniós bevatkozást is valószínűsít. A mobilfizetések államosítása ugyanis olyan területre terjeszti ki az állam hatalmát, ahol az eddig nem működött, és ahol kizárólagos szolgáltató sem volt jelen.

Szakértők szerint az uniós versenyjog két pontjával is ellentétben áll a ma tárgyalásra kijelölt javaslat. Az egyik szerint a mobilfizetések teljes koncetrációja indokolatlan állami beavatkozásnak minősühet, a másik szerint pedig az állam olyan területre terjeszti ki gazdasági hatalmát, ahol eddig szabadpiaci verseny érvényesült - vagyis a az állam a szabad magánvállalkozásoktól vonja el a piacot hatalmi szóval.

A törvény életbelépésével megvalósuló állami monopólium nem csupán versenyjogi aggályokat vethet fel, de komoly kártérítési pereket is eredményezhet. A jelentős bevételtől eleső mobilcégek, az elektronikus banki szolgáltatásokra egyre inkább építő hazai és nemzetközi pénzintézetek és a piaci vezetőnek számító Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. is kártérítési pereket indíthat az állam ellen, amelyek pénzügyi következményei egyelőre nem kiszámíthatók. A lap értesülései szerint a "mobilmonopólium" téma lehet a kormány és az IMF közti tárgyalásokon is, ezt sem nézi jó szemmel a Valutaalap.