Félthetjük az állásunkat jövőre

Portfolio
2011.12.13. 08:40

Görögország után Magyarországon a legpesszimistábbak a várakozások: csökkenő foglalkoztatásra számítanak a vállalatok a jövő év első negyedévében a gazdaság minden ágazatában, derül ki a Manpower felméréséből.

A munkáltatóknak mindössze 8 százaléka tervez létszámbővítést, 22 százalék elbocsátással számol. A 750 vállalat megkérdezésével zajló felmérésen az elmúlt negyedévekben inkább pozitív eltérést láthattunk a felvételt tervezők javára.

Ilyen mértékű pesszimizmust viszonylag kevés helyen látni a Manpower felmérése által lefedett világban, negatív értékek gyakorlatilag csak az EMEA, azonban belül is az európai térségben vannak, Ázsia és az amerikai kontinens indexei pozitívak. A jövő év első negyedévére vonatkozó előrejelzés egyedül Görögországban rosszabb, mint nálunk, és erősen negatív még a spanyol és olasz mutató, valamint az írországi.

Az, hogy ebbe a csoportba kerültünk azt jelzi, hogy az országban hasonló válságtudat kezd úrrá lenni, mint a PIIGS-ként is elhíresült csoportban. Nem meglepő viszont, ha figyelembe vesszük a magyar lakosság körében végzett bizalmi és hangulati felmérések rossz eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy a magyar lakosság hosszú ideje pesszimista. A mostani különösen rossz eredmény azonban nehezen magyarázható az általános pesszizmussal, hiszen ez a mélyen rossz hangulat ezen az indexen ilyen mértékben eddig nem tükröződött.

Ha az egyes ágazatokat nézzük, a legenyhébbnek a pénzügyi szektor várakozásai mutatkoznak (-4 százalékkal), habár itt is nagy forduló következett be, az elmúlt másfél évben ugyanis nem volt negatív érték. A legpesszimistább pedig az építőipar a felmérés szerint (-27%), ami már nem meglepő annak fényében, hogy még a legutóbbi adatok is a szektor további, súlyos visszaesését mutatják. Mindazonáltal a vendéglátás és közszolgáltatások kivételével minden ágazatban kiugróan rossz adatok.

Aligha segít a munkaerőpiaci helyzeten, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben a cégek béremelési kényszerrel szembesülnek, a minimálbér esetében 19 százalékossal, efölött pedig a nettó bér szinten tartásához szükségessel. A cégek választhatnak: nem emelik meg a béreket a minimálbér felett, és ezzel eleshetnek a közbeszerzési és állami támogatási lehetőségektől, vagy megemelik a béreket, és a költségek szinten tartását vagy szükségszerű csökkentését elbocsátásokkal oldják meg.

„A jelenlegi gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik, mivel a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt az előző negyedévhez képest. Az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt”- mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója.