Felfüggesztik a szénbányászatot

2011.12.14. 12:30

Piaci okok miatt átmenetileg leállt a feketeszén kitermelését nagymányoki külszíni bányájában a Calamites Kft. - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Verbőci József ügyvezető igazgató. Elsősorban azért kényszerültek erre a döntésre, mert nagy vevőkkel egyelőre nem sikerült szállítási szerződést kötni.

Több mint nyolcévi előkészítő munka után a nyár elején mintegy 180 millió forint költséggel megnyitott bányából eddig mintegy 2400 tonna szenet termeltek ki, ebből nagyjából 1100 tonnát a lakosságnak értékesítettek.

Abban bíztak, hogy az Ajkai Hőerőmű egy nagyobb, mintegy 35-40 ezer tonnás tételt rendel, ám kiderült, mecseki feketeszénnel nem lehet megfelelő módon fűteni az ottani, elsősorban barnaszén felhasználására tervezett kazánokat.

Verbőci elmondta, az évente mintegy 40 ezer tonna magas fűtőértékű szén kitermelésére alkalmas bányát jövőre mindenképp újraindítják, és ehhez kapcsolódóan szeretnék növelni a vevőkört, mind a lakossági felhasználók, mind az ipari megrendelők között. Az ügyvezető igazgató szerint, a talpon maradás esélyeit elsősorban az növeli, hogy három hazai cementgyárnak egyre nagyobb szüksége van olcsó fűtőanyagra.