900 millió euróba kerülhet a bankoknak a végtörlesztés

2011.12.14. 13:17
A kelet-európai régió és azon belül is Magyarország jelenti a legnagyobb veszélyt Ausztria bankjaira és Bécs államadóssági besorolására a Bloomberg összeállítása szerint. A magyar deviza végtörlesztési törvény alapvetően változtatta meg a piaci helyzetet és okozott nagy veszteséget számos hazai pénzintézetnek.

Magyarország egyedi helyzetben van a régióban a londoni Barclyas elemzői szerint. Míg Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban szintén magas a külföldi valutában felvett hitelek aránya, ezek a mutatók meg sem közelítik hazánként. A magyar háztartások átlagos hitelfelvétele hatszorosa az összehasonlított országokhoz képest és a lakosság szélesebb rétegeit érinti.

A Bloomberg írása alapján a helyzet kialakulásához logikus érvek vezettek. Mivel 2008-ban 13 százalékos kamattal lehetett forinthitelt szerezni, de 6 százaléknál kisebb kamattal adták a svájci frankhitelt, nem csoda, hogy sokan inkább külföldi valutában adósodtak el inkább. Az azóta bekövetkezett árfolyamváltozás és forint gyengülése miatt ez ma rossz döntésnek tűnik.

A lakossági hitelfelvevők megsegítésére avatkozott közbe a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök. A szavazók számára kedvező döntés a bankoknak maga volt a rémálom, mivel az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget teljesen rájuk hárította az idei törvény.

A hazánkban tevékenykedő hét legnagyobb bank közül hat külföldi pénzintézetek leányvállalata, az anyabankok pedig most azt fontolgatják milyen lehetőségeik vannak. A végtörlesztési program 900 millió euróba kerülhet nekik, ami nem kis összeg a jelenlegi nehéz időkben.

„Egy újabb lehetséges nyugat-európai válsággal a háttérben növekszik annak a veszélye, hogy nyugati hitelezők kivonulnak Magyarországról, mivel az túl kockázatos” – nyilatkozta Neil Shearing londoni feltörekvő piaci elemző. „A magyar bankok hihetetlenül rá vannak utalva a nyugat-európai anyacégekre rövid távú hitelek terén. Az a legkevesebb, hogy szűkülni fog a rendelkezésre álló hiteltőke mértéke.”

A rendelkezések különösképp érintették Ausztriát. Az osztrák bankok veszteségei miatt a bécsi kormány arra kényszerülhet, hogy anyagilag támogassa meg őket, de evvel a saját államadóssági besorolását veszélyezteti a Standard & Poor's elemzőinél. Ez magyarázhatja az osztrák jegybank elnökének heves kritikáját is.

A bankok most az EU-tól és az IMF-től várhatnak segítséget. Egy új nemzetközi keretegyezmény ára a magyar végtörlesztési szabályok eltörlése lehet. Addig is, míg ez bekövetkezik, Tim Ash az RBS munkatársa szerint a bankok jól megfontolják, hogy hova helyezzenek ki további forrásokat, amiből Magyarország kimaradhat, ami rosszat tesz a növekedési kilátásoknak.