Többségi tulajdont szerzett az állam a Rábában

2011.12.14. 15:03

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mai tájékoztatása szerint az állam döntő befolyást szerzett a Rábában. A felajánlásokat követően az állam 73,84 százalékos tulajdonosává válhat a Rábának, amennyiben a versenyjogi határozatot követően a versenyhatóságok jóváhagyják a tranzakciót - írja a portfolio.hu.

A legfrissebb fejleményekről Fónagy János, a NFM parlamenti államtitkára, valamint Polacsek Csaba, a MNV Zrt. társasági portfolióért felelős főigazgatója számolt be. Fónagy János elmondta, Magyarország gazdasági önállósága csak akkor érhető el, ha a stratégiai ágazatokban a jelenleginél nagyobb állami tulajdon lesz jelen.

A korábban félretett 13,4 milliárd forint elegendő volt a Rába részvények megvásárlásához, a fennmaradó összeg visszakerül a költségvetésbe. A nem szavazó saját részvényeket is figyelembe véve 76,97 százalékos tulajdoni hányadot szerzett az állam. Különböző intézmények 26 százaléknyi részvényt, magánszemélyek 21 százaléknyi papírt ajánlottak fel.
A tranzakció 3 országban is engedélyköteles, ezért az MNV az Európai Unióhoz fordult, pesszimista becslések alapján 2-4 hónap is eltelhet míg a versenyhivatali eljárások lezárulhatnak.