Brüsszel és az IMF is vizsgálja a jegybanktörvényt

2011.12.15. 17:33

Miután az EKB szerda reggel közzétett értékelésében számos helyen kritizálta a készülő jegybanktörvényt, délután az Európai Bizottság is aggodalmait fejezte ki, az IMF pedig jelezte, hogy vizsgálja a tervezetet.

"Az Európai Bizottságot aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét" - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője.

A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal. Mint ismeretes, az EKB véleményében kifogásolta, hogy a kormány egy korábbi verziót küldött el neki véleményezésre.

"Az IMF is vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat" - mondta David Hawley, az IMF szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón Washingtonban.

A szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: "figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra".