Közepesen versenyképes Magyarország

2011.12.15. 13:32 Módosítva: 2011.12.15. 13:54

Egy átfogó regionális kutatás eredményei alapján Magyarország a harmadik legversenyképesebb állam az „Új Európa” országai közül. Hazánkat Csehország és Szlovénia előzi meg az infrastruktúrát, az oktatást, az innovációt és többek közt a kutatást és fejlesztést mérő mutatószámok alapján.

A magas beosztású állami és vállalati döntéshozók által a felmérés során leggyakrabban hangoztatott kifejezések a versenyképesség, a bizalom, a strukturális reformok, az innováció és K+F, a változtatási képesség voltak.

A fenti szemléletet honosította meg az első helyen álló Szlovénia is. Kiemelkedően magas például a GDP-arányos K+F ráfordítás (1,86%) a régióban a legalacsonyabb ilyen jellegű ráfordításokat produkáló Romániáéval (0,47%) összevetve, és nagy az eltérés a gazdasági növekedés, a vállalkozás szabadsága és a makrogazdasági stabilitás terén is.

A GEforCEE blog által közölt tanulmány alanyai között szerepelt még Horvátország, Szlovákia és Lengyelország is, Magyarországnál mind rosszabb teljesítménnyel.