200 milliárdot a tartalékok fedeznek. Zárolások jönnek és emelik a jövedéki adót. A maradó nyugdíjpénztártagoktól 48 milliárdot vesznek el. A költségvetést 299 forintos euróárfolyammal és 0,5 százalékos növekedéssel tervezik. A devizahitelesek törlesztője harmadával csökkenhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tervek szerint a Nemzetgazdasági Miniszter a gazdasági növekedést megmentő csodafegyveréről is beszámol a délelőtti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A növekedési terv célja, hogy jövőre elkerülhető legyen a recesszió. Korábban a miniszterelnök azt mondta: ha a növekedési tervet Matolcsy Gyögry elkészíti, és az működik, illetve ha jó állapotban éljük túl 2012-t, akkor erőteljes növekedési pályára áll az ország, fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte az unióban rendelkezésre álló növekedési kerettervek nem működnének itthon, itt speciális növekedési terv kell, nemcsak a gazdaság finanszírozásához, hanem a reálgazdaság ágazatainak (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatásfejlesztés.) felfuttatásához is.

  • A sajtótájékoztató legrázósabb témája az új MNB törvény lehet (pdf). Ennek a legfontosabb pontja, hogy módosítaná a jegybank monetáris tanácsa tagjainak kinevezési rendjét, ezzel az elnök Simor András és stábja kisebbségbe kerülhet a monetáris tanácsban. „Ez a jogszabály sérti az MNB függetlenségét, jelentősen megnehezíti a jegybank ésszerű működését és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét” – mondta az Indexnek adott interjúban Simor András a szerdán benyújtott új jegybanktörvényről. Ráadásul szerda este az alkotmányügyi bizottság előállt egy pénteken már elfogadni is tervezett módosítóval, ami megnyitná annak lehetőségét, hogy összevonják a PSZÁF-t és az MNB. Ez Simor szerint figyelemerterelés a jegybanktörvényről, amit egyébként az Európai Központi Bank is nagyon keményen kritizál.

  • Kisebb lesz a jövő évi növekedés, Orbán Viktor jelzése szerint legfeljebb 0,5 százalék, és jövőre az eredeti 268 forint helyett 300-as euróárfolyammal számol a kormány. Ez a két tényező borítja lerontja a költségvetés egyenlegét, ezért a szerdai soproni kormányülésen újabb kiigazításról döntött a kormány. A hírek szerint a minisztériumok kiadásainak zárolásával és a dohánytermékek jövedéki adójának megemelésével billentené helyre az egyensúlyt a kormány, hogy a GDP 3 százaléka alatt maradhasson a hiány, a költségvetés fő számait azonban várhatóan nem módosítják, erre ugyanis már nem lenne idő. A kiigazítási igény a miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár szerint 100-150 milliárd forint között van

  • Elkezdődött a sajtótájékoztató. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a PSZÁF és a Bankszövetség aláírják a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos megállapodást.

  • Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint egy nagyon nehéz, de nagyon sikeres egyeztetés végére tesznek ma pontot. A gazdaságtörténet egyik legnehezbb feladatát oldották meg. "Egy labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű, abból most menekülési utat mutatnak nagyjából 1 millió devizahitelesnek" - mondta a Bankszövetség és a kormány megállapodására utalva.

  • A magyar bankok és a kormány megosztja a devizahitelesek terhét, és ebben részt veszen a devizás adósok is. Ez egy három szereplőre épülő tehermegosztás. 180-as árfolyamig az ügyfél vállalja a terhet, a többit egyharmad-kétharmad arányban a kormány és a bankok állják, mondta a miniszter. Ez nem érinti az üzleti vállalkozásokat és az önkormányzatokat. Ez a havi törlesztő és kamtterhet 30-35 százalékkal csökkenti azoknak az ügyfeleknek, akik belépnek a megállapodásba.

  • Teljes mértékben elérhető, hogy jövőre gazdasági növekedés legyen Magyarországon, mondta Matolcsy. A devizahitelesek terheinek csökkentése szerinte növelheti a fogyasztást.

  • Patai Mihály a Bankszövetség elnöke elmondta, szinkronban vannak a kormánnyal. Szerintük is stabil és egészséges bankszektorra és növekedésre van szükség, valamint folyamatos konzultációra. Kiemelte, mindenki számára elérhető lesz a megállapodás, amit most a kormánnyal kötöttek. Úgy vélte, ez biztosan jó hatással lesz a forintárfolyamra és az ország megítélésére.

  • Patai elmondta, a megállapodás az Erste, Raiffeisen, OTP, FHB, K&H a Budapest Bank és a CIB vezérigazgatója nélkül nem jöhetett volna létre.

    "És külön szeretném megköszönni Csányi Sándornak, nem a színészre gondolok" - mondta Patai. Szerinte az OTP vezér bölcsessége nélkül nem jöhetett volna létre a megállapodás.

  • A teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítik a jelentős, 90 napon túli késedelembe esett adósokat. A Magyar Bankszövetség tagjai vállalják, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását – amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik 2012. május 15-ig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg.

  • Az állam által a teljes teherből vállat egyharmad részt a bankadó mértékéből írjuk le a következő öt évben, válaszolta újságírói kérdésre Matolcsy György.

  • A miniszter még meg sem kezdte beszédét, újságírók máris az MNB-PSZÁF összevonásáról kérdezték. Matolcsy elmondta, a jegybankkal és az MNB-törvénnyel kapcsolatos kérdésekre majd csak később válaszol.

  • A kormány csökkenő mértékű kamattámogatást nyújt azoknak, akiknek a devizahitelét a hitelező forinthitelre váltotta. A kamattámogatás feltétele, hogy az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 20 milliós forgalmi értéket Budapesten, vidéken a határt 15 millió lesz. A kamattámogatás 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam 50%-a, a második évben 45%-a, a harmadik évben 40%-a, a negyedik évben 35%-a, míg az ötödik évben 30%-a. Arra is lesz lehetőség, hogy a kamattámogatás igénybevételétől számított 5 évig az adós csak kamatot törlesszen.

  • Giró-Szász András kormányszóvivő megköszönte a Bankszövetségnek a tájékoztatást a kormánnyal kötött megállapodásról, pár perc technikai szünet után Matolcsy György folytatja a sajtótájékoztatót. A miniszter egyéb, a gazdaságot érintő kérdésekről fog beszélni.

    Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
    Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
    Fotó: Kovács Attila
  • A Kormány vállalta, hogy kibővíti az eszközkezelőt, hogy azoknak is segítséget nyújtsson, akiknek semelyik másik megoldás már nem segít.  A Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakást vesz meg 2014 év végéig a következő ütemezés szerint: 2012 végéig 8000 darabot, 2013 végéig 15000 darabot, 2014 végéig pedifg összesen 25000 darabot.

  • Mikrofonpróba Matolcsy beszéde előtt. A technikai személyzet melegít, számokat sorolnak a nemzetgazdasági miniszter leendő mikrofonjába. "Hajrá magyarok" - kiállt bele egyikük. Működik.

  • Giró-Szász András kormányszóvivő kezdi Matolcsy sajtótájékoztatóját. Az új jegybanktörvényről mindegyik érintettel konzultáltak, elküldték az Európai Központi Banknak is. Szerinte a törvény megalkotását az új alaptörvény tette szükségessé. A jegybanktörvény összhangban van az alaptörvénnyel és az uniós szabályokkal is. "A kormány meg akarja őrizni a jegybank függetlenségét" - mondta.

  • Az államháztartási fegyelem rendkívül fontos, de ez önmagában nem elég a válságból való kilábaláshoz. Az adósságottermelő alrendszerhez is hozzá kell nyúlni. Ösztönözni kell a növekedést, de ehhez a hazai ipart is meg kell erősíteni, vélte a kormányszóvivő.

  • "Mindez így van, ahogy a kormányszóvivő elmondta" - kezdte beszédét Matolcsy. Magyarország szerinte igen sérülékeny, Európa pénzügyi válsága minket is érint, így tartani kell magunkat a korábbi gazdaságpolitikához. A kormány tegnap döntött azokról az intézkedésekről, amelyek segítenek tartani a hiánycélt. Matolcsy György szerint a hiány 3 százalék alatt tartása nagyon nagy dolog. Tartani tudjuk a 2,5 százalékos deficitet.

  • Egy százalékra csökken a német növekedés, a Bundesbank 0,6 százalékos növekedéssel számol. Lassul a világ, Európa jó részét recesszió fenyegeti. Matolcsy szerint Magyarországnak ezt kell elkerülnie.

  • 299 forintos euróárfolyamra számolták át a költségvetést, eredetileg 268 forintos euróval terveztek. A növekedési várakozást 1,5 százalékról 0,5 százalékra csökkentették. Ennek költségvetési hatása 320 milliárd forint.

  • Az országvédelmi tartalékot le kell hívni az egyensúly tartásához, a maradék pénzt három lépés hozza meg. "Végrehajtunk egy fejelezeti tartalékolást, ez egy 52 milliárd forintos tétel" - mondta. További 48 milliárdot hoz a költségvetésnek az , hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártagok a további befizetésüket az állami kasszába fizetik be, a dohánytermékek jövedéki adójából 20 milliárddal várnak többet.

  • 2010 őszén egy olyan kormányhatározat lépett életbe, ami 14 hónapra felfüggeszti a magánnyugdíjpénztári befizetéseket. Ez a kormánydöntés azt jelenti, hogy a 10 százalékos munkavállalói járulékot 2012 januárjától az állami kasszába kell fizetni. "Ez egy átirányítást jelent" - mondta a miniszter. A lépés évente 48 milliárd forintos költségvetési bevételt jelent.

  • Matolcsy újságírói kérdésre elmondta: a kormány a saját javaslatát benyújtotta a jegybankkal kapcsolatban, ez a jegybanktörvény. A PSZÁF és az MNB összevonásával kapcsolatos bizottsági kezdeményezés ettől független. Mindössze egy lehetőséget biztosít, hogy alkotmányos akadálya ne legyen annak, ha valaki "5 év múlva, 10 év múlva, vagy 50 év múlva" össze akarná vonni a két szervezetet. A kormány törvénytervezetében azonban szó sincs erről.

  • A vágott dohányt és a dobozos cigarettát is érinti a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, a rés a két termék adószintje között azonban nem változik, közölte a miniszter.

  • Magyar Hírlap-i kacsának nevezete Matolcsy egy új pénzügyminisztérium és Varga Mihály miniszterségéről szóló sajtóbeli találgatásokat. Szerinte az említett napilap tulajdonosa hónapok óta ereget hasonló vadkacsákat.

    D  TT20111215006
    Fotó: Kovács Attila
  • Matolcsy György megköszönte a figyelmet az újságíróknak.