Mégis átírhatják a költségvetést

2011.12.15. 08:00 Módosítva: 2011.12.15. 08:04

A szerdai soproni kormányülés egyik legfontosabb napirendi pontja a költségvetés áttervezése volt. Mind a bevételi, mind a kiadási oldalon terveznek lépéseket, 100-150 milliárd forintos átcsoportosításra van szükség ahhoz, hogy a 1,5 helyett 0,5 százalékos növekedéssel tervezett költségvetés "életképes maradjon" és a 2,5 százalékra tervezett hiány ne változzon - mondta Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön reggel a tv2 Mokka című műsorában.

A tartalékokhoz alapvetően nem terveznek hozzányúlni, továbbra is a közel 300 milliárd forintos tartalékkal számolnak. Hozzáfűzte ugyanakkor: szükség lehet arra is, hogy még egyszer felülvizsgálják a tárcák költségvetését, és ahol lehetséges, ott plusz tartalékot képezzenek vagy zárolást hajtsanak végre, mondta. 
Az adóterhek növelése lassítaná a gazdasági növekedést, a kormány sorra átnézi a szóba jöhető tételeket, az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerhez nem fognak hozzányúlni, így maradnak a fogyasztási típusú adók - áfa, jövedéki adó -, "ezeket a kormány tüzetesebben átvizsgálhatja" - jelezte Varga Mihály. Hangsúlyozta, hogy a sarokszámokat nem változtatják.

A Magyar Hírlap csütörtöki hírére reagálva, amely szerint létrejön a  Pénzügyminisztérium, és ő lesz a miniszter Varga Mihály azt mondta: azt, hogy egyáltalán lesz-e pénzügyi tárca, a kormány majd eldönti, ha szükség van rá és a helyzet  indokolja a miniszterelnök hoz majd döntést.

Zárolások, és még mi?

Zárolásokkal teremti elő a kormány a jövő évi hiánycél tartásához szükséges pénzt - írtuk tegnap sajtóéértesülésre hiatkozva. Egy névtelenül nyilatkozó, a költségvetési folyamatokra rálátó szakértő szerint a megoldás azért lenne jó, mert így a kormánynak nem kell a költségvetés fő számait azonnal átírnia, ez az időhiány miatt egyébként is nehézkes lenne.

A zárolás ugyanakkor a probléma megoldásának elhalasztását jelentené, egyfajta kiadásoldali tartalékképzést, hiszen a kormány csak később, valamikor a jövő évben kellene döntsön a tényleges elvonásokról – fogalmazott forrásunk.

Varga Mihály mostani utalásából ugyanakkor az derül ki, hogy a zárolások mellett a költségvetés főszámaihoz is hozzányúl a kabinet, ez viszont több dolog miatt is nehézségekbe ütközhet.