Orbán: Simor ne provokáljon

2011.12.15. 13:04

Orbán Viktor miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón reagált Simor András jegybankelnök Indexnek adott interjújára. Simor arról beszélt, hogy a kormány totális hatalomátvételre készül az MNB-ben, az új jegybanktörvény tervezete alapján.

Orbán azt mondta, hogy a jegybank függetlensége komoly dolog, ezért ezzel kapcsolatos „politikai provokációnak nem ülünk fel, akkor se, ha a jegybank elnöke provokál”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a PSZÁF és az MNB összevonása most nincs napirenden. Az ezt lehetővé tevő törvénytervezettel csak az elvi lehetőség nyílna meg egy ilyen lépésre. Orbán szerint ennek az az értelme, hogy ha az egyesülés felmerülne egyszer, akkor ne kelljen hozzá módosítani az alkotmányt. „Ez csak egy lehetőség” – értékelte a szerdán napvilágot látott tervezetet. Azt is hozzátette, hogy sem az egyesítés, sem pedig a mostani rendszer fenntartása „nem az ördögtől való”.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A jegybanktörvényről – amelyet Simor András jegybankelnök élesen kritizált – azt mondta, hogy elfogadásával mindenképpen megvárja a parlament az Európai Központi Bank (EKB) véleményét. Orbán a sajtótájékoztatón, egy újságírótól tudta meg, hogy amíg ő a cseh miniszterelnökkel tárgyalt, addig megérkezett az EKB véleménye, amelyben számos aggályt fejez ki.

Orbán azt ígérte, hogy „kellő komolysággal fogjuk kezelni az EKB javaslatait”, ugyanakkor jelezte, hogy a törvény végső változatának elfogadása a magyar parlament felelőssége.