Nem bővít Magyarországon az UniCredit

2011.12.16. 07:52

Visszafogja terjeszkedési terveit az UniCredit bankcsoport Közép- és Kelet-Európában, Magyarországon 2013-ig befagyasztják a fiókhálózat bővítését, mondta el Gianni Franco Papa regionális igazgató újságíróknak csütörtökön Bécsben az MTI tudósítása szerint.

Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Papa kifejtette, hogy a mintegy 900 fióknak, amit korábbi tervei szerint 2015-ig létesíteni akart az UniCredit, mintegy a fele nyílhat meg. Magyarországon 120, Romániában 300 új kirendeltség létesítését jegelik 2013-ig. Csak négy országban - Lengyelországban, Törökországban, Csehországban és Oroszországban - bővül a fiókhálózat.  A terjeszkedés visszafogását a globális konjunktúra lassulásával indokolja a bank. Papa kijelentette, hogy nem számít a hitelezés beszűkülésére.

Az olasz UniCredit bankcsoport - a legnagyobb olasz bank és a legnagyobb hálózatú bankszolgáltató Közép-Kelet-Európában - takarékosságra kényszerül, miután a harmadik negyedévében 10,6 milliárd euró adózás utáni veszteségről számolt be az egy évvel korábbi 335 millió euró profit után. Konszernszinten 1,5 milliárd euró költségcsökkentést terveznek. A mintegy 160 ezer munkahelyből 6 500-at megszüntetnek, ebből 800-at Ausztriában.

Az osztrák sajtó beszámolt arról, hogy a bank részvényesei csütörtökön szabad utat adtak egy 7,5 milliárd eurós tőkeemeléshez.  Papa egy szeptemberi interjúban is beszélt már arról, hogy az UniCredit a lassabb növekedéshez igazítja bővítési terveit a közép- és kelet-európai térségben, és hogy Magyarországon fiókhálózat-bővítési tervének befagyasztását fontolgatja.

A magyarországi leányvállalat egy novemberi közleményben tudatta, hogy tevékenysége változatlanul és biztonságosan folytatódik. Közölték, a fiókhálózat-bővítési terveiket egyelőre befagyasztották, de egyéb fejlesztéseik zavartalanul folynak. Hozzátették, hogy az UniCredit tőkemegfelelési mutatója meghaladja a hazai és nemzetközi elvárások, Magyarországon a második legerősebb.