Összebalhéztunk az IMF-fel

2011.12.16. 12:00 Módosítva: 2011.12.16. 13:21
Váratlanul megszakadt az IMF-fel folytatott tárgyalás. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság előrehozták repülőjegy foglalásaikat és péntek reggel elutaztak Budapestről, noha az eredeti program szerint még délutánra is terveztek megbeszéléseket.

Idő előtt hazautazik az IMF és az Európai Bizottság Budapesten tárgyaló delegációja - értesült több, egymástól független forrásból az Index. Az új  biztonsági hitelmegállapodásunkról előzetesen tárgyaló szakértők információink szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel.

Az értesülésünket brüsszeli forrás is megerősítette: a tárgyaláson részt vevő felek közül az Európai Bizottság képviselői valóban váratlanul utaztak haza péntek reggel. Úgy volt, hogy még péntek délután is folytatódnak az egyeztetések a magyar kormánnyal és az IMF-fel, ám egy péntek hajnali géppel már el is mentek az EU képviselői. Gyors távozásuknak az az oka, hogy reménytelennek látták a megegyezést a magyar féllel.

A kormányszóvivő szerint informáis találkozó volt

Giró-Szász András kormányszóvivő irodájan arra hívták fel a figyelmet, hogy a mostani megbeszélések még csak informális szinten zajlanak. A valódi tárgyalások januárban kezdődnek majd.

Az Index információi szerint a pénteki, amúgy is rendkívüli parlamenti ülésnapon az IMF-fel megszakadt megbeszélések hírének kiszivárgása után rendkívüli frakcióülést rendeltek el a Fidesz-KDNP képviselői számára. Az ülésre kora délután kerül sor.

Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai, vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak. Egyik forrásunk szerint a nézeteltérés alapvető okai a szerdán benyújtott MNB-törvénytervezettelkapcsolatos európai kifogások lehettek, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat. (Cikkünk megjelenése után egy órával a pénzügyi biztos, Olli Rehn szóvivője megerősítette: Brüsszel fújta le a tárgyalásokat, az egyik ok a jegybanktörvény volt, bővebben >>>)

Tény, hogy az IMF delegáció most eleve december 13-16 közötti időszakra érkezett, így a tárgyalásokat ma mindenképpen befejezték volna, illetve az is fontos, hogy ez még egyelőre nem a konkrét hitelmegállapodásról szóló, csak azt előkészítő megbeszéléssorozat volt. Jó jelnek azonban aligha tekinthető, hogy a 2010 nyári helyzet ismétlődik: akkor is váratlanul állt fel a delegáció. A kormány tárgyalási pozícióját akkor egy forrásunk a "take it or leave it" angol szó fordulattal írta le, ami magyarul nagyjából annyit tesz, ha nem tetszik, amit akarunk, mehettek.

Az Európai Bizottsággal egyébként is vannak vitái a kormánynak. Az új igazságügyi törvény illetve az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetése miatt az alapjogokért felelős biztos számos kérdést küldött hétfőn a kormánynak, azzal, hogy már péntekre válaszokat vár. A bírók korai nyugdíjazásától az OIT megszüntetéséig számos aggályt említ a levél.

Ez történt eddig

Mire számított Orbán Viktor?

Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején egy rádióinterjúban utalt arra, hogy december közepe után néhány nappal spekulációs támadás érheti az országot. A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy Orbán Viktor valójában egy újabb leminősítés hatásaira utalt. A Moody's egy már bóvli kategóriába tett minket, ilyenkor gyakori, hogy egy másik hitelminősítő is hasonlóan dönt. A Fitch és az S&P jelezte, hogy a magyar besorolás felülvizsgálatával megvárja az IMF-tárgyalások fejleményeit. Ha a Moody's után bármelyik intézet lép és és két listán is a befektetésre ajánlott sáv alá kerülünk, annak az első bóvliba sorolásnál komolyabb negatív hatása is lehetnek. A legtöbb magyar kötvényt is tartó befektetési alap ugyanis párhuzamosan több hitelminősítő besorolásait figyeli, és csak akkor dönt a magyar kitettség leépítése, vagy legalábbis jelentősebb visszafogása mellett, ha legalább két intézetnél kerülünk bóvliba.

Az IMF és az Európai Unió küldöttsége a héten informális látogatásra érkezett Budapestre, hogy előkészítsék a pénzügyi segítségről szóló, jövő évben induló tárgyalásokat és tájékozódjanak a magyar költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről. Bár Orbán Viktor korábban egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, akár öt perc alatt is megegyezhetünk a Valutaalappal és Varga Mihály államtitkár is úgy vélte, gyorsan megállapodhatunk, így akár már január végére pontot tehetünk a tárgyalások végére, addig Fellegi Tamás a tárgyalást magyar részről vezető miniszter csütörtökön úgy vélte február végére készülhet el a megállapodás-tervezet.

A kormány részéről egy akár három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szóló megállapodás lenne a cél, a valutaalap azonban kemény feltételeket szabhat a pénzért cserébe, elemzők korábban jelezték, több ütközési pont is lehet a nemzetközi szervezetek delegációi, illetve a magyar kormány által képviselt gazdaságpolitika témájában.

Orbán Viktor ezzel szemben pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, az IMF-fel nem Magyarország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni. A miniszterelnök elmondta: a mentőcsomag kidolgozása során sem volt szempont, hogy „ne szúrja az IMF szemét”.

„Mi erről a kérdésről nem egyeztetünk senkivel” – mondta. Az IMF-et Orbán úgy jellemezte, hogy olyan, mint „egy bank, egy pénzügyi szervezet” és „mi tagjai vagyunk ennek a banknak”, akitől szükség esetén hitelt, biztosítást kérhetünk. A kormányfő szavai szerint tehát arról van szó, hogy „mi a saját bankunkkal tárgyalunk.”