Chikán: Szélsőségesen optimista a költségvetés

2011.12.18. 20:58

Ez egy szélsőségesen optimista költségvetés, mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere az ATV-ben.

A közgazdászprofesszor szerint ha a növekedés nem éri el a fél százalékot, amire van esély, akkor újra kell írni a büdzsé számait. Arra a kérdésre, hogy honnan tud elvenni még pénzt a kormány Chikán úgy válaszolt, Magyarország nem egy fejletlen ország, el lehet venni pénzt különböző szervezetektől és emberektől, az igazi kérdés, hogy ezeknek milyen következménye lesz. Szerinte a kormány szeretné, ha a kiigazítás hatásai nem közvetlenül az embereket érintenék, ez azonban aligha lehetséges, végső soron minden intézkedés az embereket érinti.

Az MNB devizatartaléka az utolsó eszközök közé tartozik, ahova nyúlni szabad, reagált a szakember arra a felvetésre, miszerint a kormány jövőre esetleg a jegybank tartalékaiból szeretné élénkíteni a gazdaságot. Chikán szerint nincs arra bizonyíték, hogy Orbán Viktornak lenne ilyenre szándéka, ugyanakkor az ország sérülékenysége szempontjából ez nagyon nem lenne szerncsés.

Azzal kapcsolatban, hogy mit kérhet tőlünk a Nemzetközi Valutaalap és az EU a hitelért cserébe a januári tárgyalásokon a közgazdász nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, ugyanakkor úgy vélte, az IMF-nek szigorú feltételei lesznek, és azok várhatóan a nem ortodox gazdaságpolitika irányából az ortodox megoldások felé fogják terelni a kormányt.