A héten dönt a kormány a közszféra bérkompenzációjáról

2011.12.19. 07:53

Az e heti ülésén dönthet a kormány a közszféra bérkompenzációjáról − értesült a Napi Gazdaság. Ha nem is a versenyszférával megegyező módon, de a közszférában is várható, hogy az állam kompenzálja az adóváltozások hatását – mondta a lap érdeklődésére Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke pénteken az érintett érdekképviseletek erről szóló rendelettervezetéről.

A jövő évi büdzséből 60 milliárd forint felett lehet az az összeg, amit erre a célra kellene fordítani ahhoz, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők és egyéb jogállásokban dolgozók nettó keresete jövőre is a 2011-es szinten maradjon. Pontos összeggel azonban a gyermekkedvezmények jellege, a havi illetményalapú elszámolás, illetve a közszolgálat, valamint az önkormányzati rendszer átalakítása miatt egyelőre nem lehet kalkulálni.

A munkavállalók reálkeresete azonban mindenképpen elmarad majd a tavalyitól, még ha a nettó összeg szinten is marad, mivel ebben a szférában már négy éve nem volt bérfejlesztés − közszféra átlagbéreinek reálértéke lényegében a rendszerváltáskori értéken áll − hangsúlyozta Varga.

A közalkalmazottak számára az eddigiekhez hasonlóan továbbra is mögöttes jogszabály lesz az új munkajogi kódex, és lényegében nem változik a rájuk vonatkozó törvény, azonban jelenleg is több olyan tervezet van az országgyűlés előtt, amely jelentősen átalakítja a dolgozók életét. Varga szerint a törvények egyes − főleg a szakszervezeti működést ellehetetlenítő, korlátozó pontjai, illetve a különféle, érdekképviseleti feladatokkal felruházott, kötelező tagságra épülő karok létrehozását célzó − rendelkezései nemzetközi jogot, illetve hatályos ILO-konvenciókat is sértenek.