Beszünteti a jelzáloghitelezést az AXA

2011.12.19. 18:13

"Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe 2011. december 15. napjától felfüggesztette a jelzáloghitelek értékesítését, így 2011. december 15 -től a bank ezirányú hitelkérelmet nem fogad be." – olvasható a társaság honlapján, írja a Portfolio.hu.

A lap kommentárja szerint a biztosítói és pénztári szektorban is érdekelt, francia hátterű csoportot különösen érzékenyen érintették az elmúlt évek jogszabályi változásai, ezeknek az AXA magyarországi tevékenységére gyakorolt negatív hatása csaknem húszmilliárd forintra tehető. Évente 2,5 milliárd forint különadót fizetnek az AXA összes magyarországi tevékenysége után, a társaság tevékenységének gerincét jelentő kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése pedig 4,2 milliárd forint árbevétel kiesést jelent számukra.

Tavaly 483 milliárd forintnyi hitelállományukon megképzett értékvesztésük meghaladta a 12,7 milliárd forintot. Bár friss adatok nem elérhetők, a céltartalék-képzés vélhetően idén is magas szinten maradt a banknál, a végtörlesztés pedig csak növelte a veszteségeket. Tavaly összesen 9,2 milliárd forintos veszteség képződött a társaságnál.

Jacques Maire, a csoport magyarországi vezérigazgatója a lapnak még júniusban úgy nyilatkozott, amelyik tevékenysége 3-4 év múlva is veszteséget termel, azzal felhagy az AXA.

Ez alapján űgy tűnik, a társaság megítélése szerint ezen az időtávon nem tudják nyereségessé tenni jelzáloghitelezésüket. A frankhitel-kihelyezésben a végsőkig kitartó és 2009-2010-ben az új devizahitel-kihelyezésekben magas piaci részesedéssel bíró AXA az elsők közé tartozik most, akik ilyen döntést hoztak.

A lépést a veszteséges működéssel szoros összefüggésben a banki források drágulása és szűkössége is indokolhatja. Az AXA Bank a belgiumi leánycég fióktelepeként működik, ami lehetővé tette számára, hogy szélsőségesen magas hitel/betét aránnyal működjön: tavaly év végén 479 százalék volt ez a banknál.

"Nagy tehát a társaság külföldi forrásokra való ráutaltsága, ami a jelenlegi forráshiányos környezetben vélhetően nem fenntartható. Ennek egyenes következménye a hitelkitettség fokozatos csökkentése, amibe jól illeszkedik a jelzáloghitelezés felfüggesztéséről szóló döntés" - írja a Portfolio kommentárja.