Ismét történelmi csúcson az államadósságunk

2011.12.19. 18:11

Bukásra áll az államadósság elleni háború, írtuk még ősszel, amikor kiderült, a központi költségvetés úgynevezett nettó adóssága szeptemberben rég nem látott szintre 20 626 milliárd forintra ugrott, a bankoknak kölcsönadott pénzzelé együtt 21 068 milliárd forintra.

Ekkor a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, számításai szerint a korábbi 82 százalékról 74 százalékra csökkentette az államadósság mértékét. Forrásaink úgy vélték, az októberi és novemberi adósságadat várhatóan kedvezőbb lesz a szeptemberinél, mivel ekkor egy forintkötvény, és devizakötvény lejárat is esedékes.

Csakhogy a helyzet valójában tovább romlott, az NGM kalkulációi szerint a novemberi adósság eléri a GDP 79,7 százalékát. Az ÁKK adatai szerint bár a központi költségvetés nettó adóssága 20 326 milliárd forintra csökkent, a bankoknak kölcsönadott pénzzel együtt az adósságunk soha nem látott szintre, 21 426 milliárdra nőtt.

 

Az NGM közölte, Magyarország további lépéseket tesz annak érdekében, hogy 2018-ra 50 százalék alá csökkentse az államadósságot. "Ha a kormány a végrehajtott intézkedéscsomagokat nem vezette volna be, akkor az államadósság jelentősen nőtt volna, és most a GDP 80 százaléka lenne" - írják.

„Az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet ha nem győzünk le, az ellenség győz le minket” – vélte Orbán Viktor még júniusban. Egy decemberi beszédében azt mondta, a csökkenés az árfolyamváltozások miatt lehet kevésbé látványos.