Giró-Szász nem érti az európai jegybankot

2011.12.19. 09:26

A kormány az Európai Központi Bank felé minden szempontból eleget tett a tájékoztatási kötelezettségének – mondta Giró-Szász Andás kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy az Európai Központi Banknak a kormány november elején elküldte a jegybanktörvényről szóló módosításokat. Az azóta megszületett változtatások oka pedig az volt, hogy a jegybank elnöke részt vett a kormány ülésén, illetve találkozott Matolcsy György miniszterrel. Ezeken a találkozásokon a jegybankelnök észrevételeket tett, és ezek apropóján kerültek változtatások a tervezetbe.

Giró-Szász András „teljes tévedésnek” mondta, hogy össze kívánnák vonni a jegybankot a PSZÁF-fal. Arról van szó, hogy ha ez a jövőben felmerül, az ne legyen alkotmányellenes. Egy „olyan átmeneti rendelkezés történne, amely alkotmányos lehetőséget teremtene erre, pont úgy, mint Európában van Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Lettországban, Írországban, Spanyolországban”.

Ez egy olyan elképzelhető megoldás lenne, mint „ahogyan 2009-ben az IMF maga ajánlotta a pénzügyi mozgások nagyobb ellenőrzése okán, hogy ajánlatos lenne a pénzügyi felügyeleteknek és a nemzeti banknak az összevonása”. Az akkori szocialista kormány pénzügyminiszter 2009-ben a nemzeti bankkal egyeztetve elkezdte ezzel kapcsolatban a munkát – tette hozzá a kormányszóvivő.

A PSZÁF és a jegybank felett egy vezető kinevezése „akkor lenne releváns, ha ilyen típusú döntés bárhol lenne, jelenleg egy alkotmányos lehetőség megnyitása van”.  A kormány – ha az országgyűlés ilyen típusú döntést kívánna hozni –, akkor előzetesen, a hazai és a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően egyeztetne a nemzeti bank, a PSZÁF elnökével, az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal, mondta a kormányszóvivő.