no

Kínos hiba a költségvetési szavazás előtt

2011.12.19. 20:54 Módosítva: 2011.12.19. 23:13

Mennyi pénzből gazdálkodhat jövőre a magyar állam? A kérdésre elvileg hétfő éjszaka megszületik a válasz, amikor a parlament elfogadja a 2012-es költségvetést.

Gyakorlatilag hétfő este még nem lehetett tudni. Csak az tűnt biztosnak, hogy a központi költségvetés hiánya 576 milliárd 160,7 millió forint lesz, azt viszont nem, hogy ez milyen bevételből és kiadásból jön össze.

Egy negyedik változat nyert

Hétfőn éjszaka, cikkünk megjelenése után valóban összeült a bizottság, hogy korrigálják a hibát, a rendkívüli ülésen egy olyan bevételi és kiadásifőösszeget javasoltak, amelyek sem a zárószavazás előtti módosítókban feltüntetett főösszegekkel nem egyeznek meg, sem a november végén rögzített főszámokkal. A bevételi főösszeg 14 348 947,1 millió, a kiadási 14 917 107,8 millió forint lesz.

A parlament szakbizottsága, a számvevőszéki és költségvetési bizottság – amely elnöke a jobbikos Nyikos László, egyik alelnöke Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő – ugyanis hétfőn olyan módosítást is megszavazott, és ezzel a parlamentnek is elfogadásra ajánlott, amely ellentmondásokat tartalmazott.

Három világ születik?

Tehát nemcsak átírják az utolsó pillanatban, zárószavazás előtti módosítóval a költségvetési törvényjavaslatban az államháztartás központi alrendszerének bevételi és kiadási fő számait, hanem egyenesen három különböző főösszegpárt fogadnak majd el egyszerre. Legalábbis ez történik, ha jelenlegi formájában szavazza meg a parlamenti többség a bizottság módosítóját.

Miután az ajánlások között három, a bevételi és kiadási összegeket módosító javaslatot is támogat, az összegek mindháromban különbözőek. Vagyis ha a képviselők éjszaka igennel szavaznak a zárószavazás előtti módosítóra, a költségvetésben az államháztartás központi alrendszerének bevételi oldalán ugyanabban rubrikában egyszerre jelenik meg a 14 343 646,6 milliós, 14 324 765,3 milliós, és a 14 316 608,5 millliós összeg. És ugyanígy a kiadásin is lesz 14 919 807,3 milliós, 14 900 926 milliós és 14 892 769,2 milliós számunk.

Az Index munkatársai a parlamentben a bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselőit egyaránt igyekeztek megszólaltatni, ám érdemi magyarázatot nem kaptak arra, mi történt.

Az általunk elért képviselők közül a független Molnár Oszkár nem vett részt a testület mai ülésén, míg a fideszes Babák Mihály csak annyit mondott kérdésünkre: elképzelhető, hogy ilyesmi történt, de még éjjel lesz bizottsági ülés, ahol áttekintik a helyzetet.

Kapkodásból lett a baj

Forrásaink szerint az abszurd helyzet alighanem a zárószavazások körüli kapkodások és az egyeztetések hiányának eredménye. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelösségi Intézet Budapest elemzője az Indexnek azt mondta: egyértelműen bakiról van szó, amit vélhetőleg kezelni tud a bizottság. Nagyobb problémát jelent a fő számok módosításának módja, amely ellentétes a házszabállyal.

Nem is módosíthatnák

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak november 30-ig kell meghatároznia a költségvetési fejezetek, alapok, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét. A törvény értelmében az időpont után a benyújtott módosító javaslatok ezeken a számokon már nem változtathatnak.

Romhányi szerint a törvény keményvonalas értelmezése szerint az említett dátum után egyáltalán nem szabad a fő számokhoz nyúlni, de értelmezhető úgy is, hogy csak abban az esetben lehet módosítani, ha azt egy még a zárószavazás előtt elfogadott törvény szükségessé teszi.

A dohánytermékek jövedéki adó módosításáról szóló törvényjavaslatot – amelytől további 20 milliárd bevételt vár a költségvetés –, azonban még be sem adták, hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Orbán sem akarta

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta: „a főszámokat nemcsak hogy nem kell, hanem nem is szabad módosítani. Van egy világos gazdaságfelerősítő, -megerősítő stratégiánk, ahhoz bizonyos államadóssági számok, költségvetési hiányszámok tartoznak. Tehát azokon nem akarunk változtatni, azokat tartani kell, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint, mint ahogy ez még az október eleji időkben látszott".

A helyzet megoldása várhatóan az lesz, hogy még hétfő éjjel ismét összeül a bizottság, és elfogad egy olyan javaslatot, amely a három szám egyikét, vagy – és ez a valószínűbb – egy negyediket fog tartalmazni.

Nem ez az első baki

Nem a mostani a forradalmi lendületű törvényalkotás első bakija. November végén tévedésből egy elírással jelent meg a Magyar Közlönyben a 2012-es adócsomag: a hatályba léptető passzusoknál egy felsorolást szolgáló kötőjel helyett vessző került a szövegbe, miáltal a jövő évi adószabályok egy része azonnal hatályba lépett volna. Ezt a hibát akkor még egy azonnali újbóli közlönykiadással korrigálták.