Nehéz helyzetben a hazai bankszektor

2011.12.19. 12:58

A továbbra is komoly kockázatokkal terhelt nemzetközi gazdasági és pénzügyi környezet, a belső strukturális problémák és több speciális magyarországi tényező hatására a hazai pénzügyi szektor komoly kihívásokkal néz szembe a PSZÁF jelentése alapján. A hitelkereslet és a hitelezési képesség jelentősen visszaesett, miközben a meglévő hitelállomány minősége is folyamatosan romlott. Így foglalható össze a pénzügyi felügyelet első három negyedévre vonatkozó áttekintése.

A bankadó és a végtörlesztés negatív hatása jelentős, azonban a hitelintézeteknél a jövedelmezőség romlásának nagyobbik részét, mintegy kétharmadát, továbbra is a nemteljesítő hitelek növekvő állományára képzett tartalékok okozzák. A bankok átstrukturálással próbáltak javítani a helyzeten, de az átstrukturált hiteleknek is növekvő része esik ismét késedelembe.

A negatív tényezők miatt a jövedelmezőség drasztikusan visszaesett a bankszektorban, és a negyedik negyedévben nem várható innen profit. A legutóbb létrejött megállapodás a kormány és a bankszövetség között üdvözlendő a PSZÁF szerint, mivel számos ponton kijelöli a devizahitelezéssel kapcsolatos problémák átfogóbb rendezési kereteit, részben pedig ellensúlyozza a szektor végtörlesztési veszteségeit.

Pozitív fejlemény, hogy a harmadik negyedév végén a hitelintézeti szektorokban a  tőkemegfelelés továbbra is megnyugtatóan magas értéket mutatott, és hogy a tőke jellemzően jó minőségű tőkeelemekből állt. Az egyes intézmények között korábban is meglévő különbségek azonban erősödtek.