Karácsonyra adóslistás levelünk érkezik

2011.12.20. 17:09

Jövő tavasszal teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás, miután a rossz adósokat gyűjtő, BAR-lista néven ismert negatív adóslista mellett létrejön a valamennyi hiteles adatait tartalmazó pozitív adóslista is, közölte kedden a Magyar Bankszövetség. Ennek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelező adatszolgáltatással kell támogatnia.

A pozitív adóslistán azok a lakossági ügyfelek szerepelnek majd, akiknek hitel- vagy hiteljellegű szerződésük van bármelyik magyarországi pénzügyi szolgáltatóval függetlenül attól, hogy az ügyfél a fizetési kötelezettségeinek eleget tett-e.

Az ezen az adóslistán szereplő személyek a bankszövetség ígérete szerint a jövőben gyorsabban és könnyebben juthatnak át a pénzintézetek hitelminősítési eljárásán, amennyiben újabb hitelt szándékoznak felvenni, hiszen a korábbi hitelekkel kapcsolatos adataik központilag hozzáférhetőek lesznek. A bankszövetség szerint a megfelelő hitelmúlt kedvezőbb kondíciókat is jelenthet az ügyfeleknek egy új szerződés esetén.

A Bankszövetség tájékoztatása szerint a következő hetekben, legkésőbb január 9-ig minden lakossági ügyfél tájékoztató levelet fog kapni attól a hitelintézettől, amellyel hitelszerződése van. Ebben a levélben a bankok a pozitív adóslistába kerülő adatokat közlik az ügyfelekkel. A pozitív adóslistával kapcsolatban csak azoknak kell intézkedniük, akik úgy vélik, hogy  az egyeztetésre megküldött adatok nem helyesek, vagy időközben változtak, közölte a bankszövetség.