Moratóriummal garantálják az iskolák fűtését

2011.12.20. 10:09

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, ami alapján január elsejétől a fűtési szezon végéig nem kapcsolthatók ki a távhő-, földgáz- és áramellátásból az egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények.

„A díjfizetési hátralékok miatt felfüggesztett közszolgáltatások ellehetetlenítik az érintett intézmények feladatellátását, rontják a betegek, tanulók és gondozottak életminőségét, egészségét” – indokolta a döntést a fejlesztési minisztérium közleménye.

A moratórium a közintézmény kezdeményezése szerinti időszakra, de legfeljebb az adott év október 15-e és a következő év április 15-e közötti időszakra terjedhet ki, ez alatt a szolgáltató nem mondhatja fel a szolgáltatást fizetési késedelem miatt, viszont az elmaradt befizetéseket bírósági úton követelheti.

A döntés előzménye, hogy idén ősszel számos iskolában kapcsolták ki a fűtést az önkormányzatok tartozásai miatt, így sok helyen meg kellett hosszabbítani a szüneteket, vagy teával és pokrócokkal kellett megvédeni a gyerekeket a megfázástól. Csak az egyik energiaszolgáltató nyolc intézményben korlátozta a gázszolgáltatást az átlagosan 144 napos tartozások miatt.