Orbán: Végig kell vinni az IMF-tárgyalásokat

2011.12.20. 10:39

„Amit elkezdtünk, végig kell vinni” – mondta Orbán Viktor az IMF-tárgyalásokról a Fidesz hétfői zárt frakcióülésén a Népszabadság információi szerint.

000 Par6718109
Fotó: Kisbenedek Attila

A vitatott pontokkal kapcsolatban ugyanakkor a lap szerint nem tűnt rugalmasnak, a jegybanki és a stabilitási törvényről szólva egyértelművé tette: nem szabadon választott kűrökről van szó, hanem kötelezettségről, gazdasági-pénzügyi felelősségről. A lap forrásai szerint Orbán Viktor olyasmit mondott, hogy lehet szinonimákat keresni, lehet megfogalmazásbeli különbség, de az a törvény lényegén nem változtathat.

„A miniszterelnök en garde-állásba helyezkedett” – fogalmazott egy kormánytag a lapnak. Azt is elmondta, annak ellenére sem csodálkozik azon, hogy Orbán nem hátrál meg az IMF–EU követelményrendszere előtt, hogy ősszel egy kormányülésen „drámai hangon” beszélt arról: ha az IMF visszatér Magyarországra és diktál, az a kormány politikai bukása.

A lapnak a miniszterelnökhöz közeli források egybehangzóan állították, Orbán Viktornak nem áll szándékában távozni. Akkor sem, ha a tárgyalások végén nem a Fellegi Tamás főtárgyaló által is megcélzott elővigyázatossági hitelkeretről állapodnak meg, hanem a 2008-ashoz hasonló készenléti hitelről.

A miniszterelnök és környezete azzal kalkulál, hogy az IMF célja a hitelkihelyezés, s ez felülírja azt, hogy Bécs a bankadó miatt, illetve az Európai Központi Bank a jegybanktörvény miatt pressziót akar gyakorolni a magyar miniszterelnökre.

„Ez nem Olaszország, Orbán nem Berlusconi, Magyarország nem tartozik az eurózónához, nem törékeny a kormányzati többség. A kétharmad nem engedné a miniszterelnök elmozdítását. Ha az EU végső soron megakadályozná az IMF-megállapodás aláírását, egy mozdulattal össze lehetne vonni a jegybankot és a PSZÁF-ot, és az MNB 35 milliárd eurós devizatartalékának egy részét lehetne használni a likviditás biztosítására” – mondta lapnak egy ismert kormánypárti politikus.

Ha mégis az lenne a szcenárió, hogy Orbán Viktor távozik, a lap információi szerint Varga Mihály léphetne a helyére.