Nem teljesül a hiánycél

2011.12.20. 12:11

Mindössze 0,3 százalékos növekedést, 4,6 százalékra növekvő inflációt és a hiánycélnál magasabb, 3,2 százalékos deficitet vár jövőre a Kopint-Tárki kedden bemutatott legfrissebb konjunktúra jelentése. Ugyanakkor ez is csak akkor teljesülhet, ha sikerül megállapodni az IMF-fel.

A jövő évi költségvetést a kormány 0,5 százalékos GDP növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette és 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt irányoz elő. A Kopint-Tárki kutatói úgy látják, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya ennél magasabb, 3,2 százalék lesz jövőre.

A Kopint-Tárki most közölt előrejelzésének optimista alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU-IMF párossal - mondta Palócz Éva vezérigazgató, hozzátéve, hogy ellenkező esetben nem pesszimista változattal, hanem katasztrófa forgatókönyvvel kell számolni.

Az intézet  a magánfogyasztás 1,2 százalékos, a közösségi fogyasztás 2,0 százalékos és beruházások 5,0 százalékos visszaesésével számol. Az utóbbi mutatóra szeptemberben még nulla százalékot jelzett az intézet. Az ipari termelés 4,0 százalékkal nő jövőre.

Az intézet prognózisa szerint a kismértékű gazdasági növekedést a nettó export adja: a kivitel 6,0 százalékkal a behozatalé 4,3 százalékkal  nő 2012-ben. Az euróért átlagosan 290 forintot kell majd adni. Palócz Éva arra is figyelmeztetett, hogy a szeptember végi GDP arányos 81,5 százalékos államadósság ráta 86-87 százalékra emelkedik, ha a forintárfolyam 10 százalékkal gyengül.

Az intézet elemzése még optimistának is mondható annak fényében, hogy a GKI szintén kedden kiadott előrejelzésében jövőre 1,5 százalékos recessziót vár.