A Fitchnél is bóvli lehet Magyarország

2011.12.21. 17:56 Módosítva: 2011.12.21. 21:19
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Két fokozattal rontja le a magyar adósbesorolást a Fitch hitelminősítő, a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről, értesült az origo. A lap szerint a Fitch hitelminősítő arról értesítette a magyar kormányt, hogy a cég BBB mínuszról két fokozattal, a befektetésre nem ajánlótt – spekulatívnak vagy bóvlinak is hívott – BB kategóriába minősíti le Magyarország adósságosztályzatát (ez nagyából egy fokozattal.rosszabb annál, ahová a Moody's sorolt le minket).

    Szerencsétlen a végtörlesztés

    A Fitch Londonban annyit közölt szerdán az MTI tudósítása szerint: a romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és „bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez” vezetnek.

    A minisztérium nem tud róla

    A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását, mondta Pleschinger Gyula, pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reutersnak szerdán, cáfolva ezzel azt az értesülést, hogy küszöbön áll a leminősítés.

    A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve „messze a legnagyobb mértékben” a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak. A hitelminősítő visszatért a végtörlesztés kérdésére, azt írva, hogy a kormány e lépése, amely „a bankok kárára” segíti az eladósodott háztartásokat devizaalapú hiteleik törlesztésében, ami a Fitch szerint „szerencsétlen” dolog.

    Ha ez a kétfokozatú leminősítés megtörténik, rosszabb lesz a besorolásunk, mint Macedóniának, Izlandnak, Portugáliának, Törökországnak vagy éppen a Fülöp-szigeteknek. Jelenleg BB-s hitelminősítése Egyiptomnak, El Slavadornak és Uruguaynak van, az Európai Unióban ennél csak az államcsőd szélén lévő Görögország minősítése rosszabb.

    Napokon belül duplán bóvlik leszünk

    Hogy pontosan mikorra várható a nyilvánosan bejelentés, azt egyelőre nem tudni. Az általános gyakorlat ugyanakkor az, hogy a kormányokat jellemzően 24-48 órával a döntés publikálása előtt értesítik. Ez a hitelminősítői gyakorlat azt valószínűsíti, hogy a hivatalos bejelentés csütörtökön vagy pénteken, a szokások szerint a piacok zárása utánra várható.

    A hitelünkről van szó

    A múlt pénteken az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a Magyarországnak nyújtandó hitelkeretről szóló előzetes egyeztetésről, miután Brüsszel és a magyar kormány között éles konfliktus alakult ki az uniós szerint a nemzeti bank függetlenségét fenyegető jegybanktörvény tervezete, valamint az egykulcsos szja-t közvetve az alkotmányban rögzítő pénzügyi stabilitási törvény miatt.

    Az informális tárgyalások megszakítása nyomán – különösen azt követően, hogy a magyar delegációt vezető Fellegi Tamás bejelentette a kemény magyar álláspontot, miszerint csak előfeltétek nélkül vagyunk hajlandóak tárgyalni – több szakmai fórumon elhangoztak olyan vélemények, hogy ebben a helyzetben várható, hogy valamelyik hitelminősítő lépéseket tesz, hogy nyomást gyakoroljon a magyar kormányra, ösztönzöve a megállapodást. Az S&P lépett szerdán, már csak a Fitch maradt, ahol nem vagyunk spekulatív kategóriában.