500 milliárddal nő idén az államadósság

2011.12.22. 11:15 Módosítva: 2011.12.22. 11:22

Bár novemberben történelmi csúcsra ugrott az államadósság, és elérte a GDP 79,7 százalékát, a bankoknak kölcsönadott pénzzel együtt pedig  21 426 milliárd forintra nőtt az adósságunk, az ÁKK optimistának tűnik a folytatást illetően: a piacról és rugalmasan kívánja fedezni magát az állam 2012-ben - derül ki az ÁKK jövő évi finanszírozási tervéből.

Négymilliárd euró devizaforrást kíván bevonni jövőre a magyar állam a piacról, vagyis csak a megújítást szolgálja majd a devizahitel-felvétel – írja a Portfolio.hu.

Amennyiben a forint/euró árfolyam év végén 300 körül lesz, akkor 2011 végén a központi államadósság 20 500 milliárd forint körül alakulhat, ami 450-500 milliárd forintos növekedést jelent egy év alatt - áll az Államadósság Kezelő Központ jövő évi finanszírozási tervében.

 

A forintadósság – főként a magánnyugdíjpénztári vagyon állampapír részének bevonása miatt – 399 milliárd forinttal csökkent, a devizaadósság az árfolyam átértékelődés következtében viszont emelkedett. A központi adósság devizaaránya 47,6 százalék. Decemberben egyébként a bruttó adósság érdemi csökkenésére számít az ÁKK, a nagy devizalejáratok miatt, amelynek fedezete a tartalékban már rendelkezésre áll (még a tavaszi kibocsátás teremtette meg a fedezetet).

Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese elmondta: bár az idén volt néhány nem jól sikerült aukció, ez összességében nem befolyásolja a kibocsátási program sikerességét. A sikertelen aukciók oka egyrészt a bizonytalan hozamkörnyezet volt, másrészt az, hogy az ÁKK szerette volna elutasítani a piacon felüli hozamokat elváró ajánlatokat, és ezt néha a szabályzat miatt nem tudta máshogy megtenni, csak ha az összes ajánlatot elutasítja. Ez ügyben azóta már az ÁKK rugalmasabbá tette a szabályzatát, így ma már lehetőség nyílik a nagyon magas hozamelvárásokat tartalmazó ajánlatok szelektívebb elutasítására.

A 2012-es kibocsátási terv kapcsán az ÁKK kiemeli, hogy a piaci keresletre rugalmasan reagáló kibocsátási politika alkalmazására készül, tekintettel a globális válságra. Ennek megfelelően az államkötvény aukciós naptárban nincsenek előre meghatározott futamidők, ezt is és a mennyiségeket is a piaci jelzéseket figyelembe véve határozza majd meg az ÁKK. Szokásosan 3, 5 és 10 éves futamidejű kötvények értékesítését tartalmazza a terv, néha 15 éves kötvényt is meghirdet majd az ÁKK a 10 éves helyett.

2012-ben várhatóan 7 százalékkal mérséklődik a teljes bruttó kibocsátás, az összeg 4589 milliárd forint lesz. Ennek 69 százaléka forint, 31 százaléka deviza kibocsátás lesz. Ez utóbbi nagyjából 4,5-5 milliárd eurós kibocsátást jelenthet. Az ÁKK a közleményében úgy fogalmaz, hogy "a tervezett 4 milliárd euró értékű piaci deviza forrásbevonás célja a lejáró adósság megújítása", nem lesz nettó forrásbevonás devizában. A további 800 millió eurót a nemzetközi fejlesztési intézmények projektfinanszírozó hitelei teszik ki.

A nettó kibocsátás 643 milliárd forint lesz, ami jelentős lépés a teljes piaci finanszírozás felé – áll az ÁKK közleményében. Ennek az összegnek a 95 százaléka a forintpiacon valósul meg, államkötvényből 566 milliárd forint, DKJ-ből 11 milliárd forint lesz a nettó kibocsátás, a lakossági állampapírok állománynövekedése 36 milliárd forint lesz.

Amennyiben a nemzetközi piac olyan lesz, mint az idei, akkor ez a terv teljesíthető. De a piaci válság miatt mindenki azt nézi, kinek mekkora a tartaléka, mondta Borbély, ezért a cél a tartalékszint fenntartása, esetleg egyéb tényezők hatására növelése. Az egzotikus (arab, orosz, kínai) piacokra való kilépés lehetőségét illetően Borbély kitérő választ adott, a jövő év elejére várható esetleg ezzel kapcsolatban további hír.