Megugrott a magyar csődkockázat

2011.12.22. 14:56

Jelentős drágulással ismét 600 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása csütörtökön a londoni piacon, miután a Standard & Poor's hitelminősítő szerda este megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 612 bázispont környékén mozgott az előző esti 570,8 bázispontos záróérték után.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 610 ezer euró feletti éves középárfolyamon - az előző napi záróárnál több mint 40 ezer euróval drágábban - kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-kontraktusokat november végén - a romló euróövezeti piaci hangulatot követve - 650 bázisponthoz közeli árfolyamrekordokon forgalmazták Londonban, de az utóbbi hetekben 600 bázispont alatt jártak a magyar CDS-díjszabások.

A magyar CDS-díjszabás a november végi rekordok előtt 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre.

A piac e mérce alapján több perifériális euróövezeti tagállamot Magyarországnál jóval kockázatosabb adósnak tart. A CMA csütörtöki kimutatása szerint Portugália irányadó, ötéves futamidejű államkötvényeinek CDS-középárfolyama 1080 bázispont - tízmillió euró portugál adósságra több mint egymillió euró - környékén mozgott, Írország törlesztéskockázati biztosítási kontraktusait pedig 720 bázispontos középárfolyamon forgalmazták csütörtökön a londoni piacon.

Portugália szuverén besorolásait - Magyarországhoz hasonlóan - két hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván. A Standard & Poor's hitelminősítő szerdán késő este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár nem befektetési ajánlású szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A múlt hónapban a Moody's is befektetési szint alá sorolta vissza a magyar adósosztályzatokat. A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.