MNB: Jövőre leáll a növekedés

2011.12.22. 11:02

Az európai adósságválság és a hazai megszorítások együttes hatása miatt gyakorlatilag leáll jövőre a gazdaság növekedése – derül ki az MNB csütörtökön kiadott inflációs jelentéséből. Ennek megfelelően a jegybank a jövő évi GDP-előrejelzését a korábbi 1 százalékról 0,1 százalékra szállította le a következő évre, miközben 2013-ra már jelentősebb, 1,6 százalékos bővülést vár.

„A magyar gazdaság kockázati megítélése számottevően romlott szeptember óta. A hazai mutatók kedvezőtlen irányú elmozdulásának hátterében részben globális, illetve európai tényezők álltak. Ugyanakkor a mutatók alakulásában jelentős ingadozással, de a hazai eseményeknek is meghatározó szerepe volt” – áll a jelentésben.

„Érdemi piacmozgató hatású kedvezőtlen fejlemény volt a végtörlesztésről szóló törvény elfogadása, majd a szuverén hitelminősítői besorolás romlása. Ezek ellen hatott ugyanakkor az IMF-tárgyalások megkezdési szándékára vonatkozó kormányzati bejelentés. Az időszak egészében összességében emelkedtek a kockázati feláraink, gyengült a forint és emelkedtek a hozamok” – jegyzi meg az elmúlt időszakról a jelentés.

A jövő évi hiányt a tartalékok törlésével és zárolásokkal a GDP 2,6 százalékára lehet leszorítani a jegybank szerint, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a tartalékok törlése nem ad lehetőséget a kockázatok kezelésére, a zárolások törlésére pedig csak a kiadások csökkentésével van lehetőség.

Az infláció jövőre a korábban becsült 3,9 százalék helyett az 5 százalékot is elérheti, így a jelentés további kamatemelésekkel számol. A forint árfolyama a jegybank szerint az euróval szemben a jelenlegi 305-ös szint környékén alakulhat, később azonban erősödhet a forint.

A jelentés megállapítja, hogy a harmadik negyedévben ismét élénkült a gazdasági növekedés. A gazdaság motorja továbbra is a külső kereslet
volt, miközben a belföldi felhasználási tételek visszafogottan alakultak. A lakossági fogyasztás alakulásában a költségvetés lazítása alig volt tetten érhető, a háztartások a többletjövedelmeiket megtakarításra és a hiteleik törlesztésére fordították.