Azerbajdzsán beelőzött

2011.12.23. 13:35

Közben Azerbajdzsán beelőzött, írták a Concorde közgazdászai Facebook oldalukon, miután az S&P Azerbajdzsán adósminősítését „BB+”-ról „BBB-”-ra változtatta. Mint ismert, Magyarországot szerda esete minősítette le az S&P a befektetésre nem ajánlott kategóriába, negatív kilátással.

Az S&P-nél az új magyar adósságbesorolás BB+, továbbra is a leminősítést valószínűsítű negatív kilátással. Magyarországnak most ugyanolyan a besorolása, mint Indonéziának, Uruguaynak, és hasonló az osztályzata Lettországnak és Romániának is, közülük azonban csak mi vagyunk negatív figyelőlistán.

A hitelminősítő indoklása szerint „tovább gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, ez pedig rontja Magyarország középtávú növekedési kilátásait”. Ez a gyengülés szerintük részben olyan hivatalos lépések miatt van, amelyek „felvethetnek kérdéseket a felügyelő intézmények függetlenségéről, és bonyolítják a befektetők működési környezetét”.

A hitelminősítő felidézi, hogy miután tavaly módosult az MNB monetáris tanácsi tagjainak kinevezési eljárása, a hatóságok legutóbb olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a Standard & Poor's megítélése szerint „még inkább kikezdheti” a jegybank függetlenségét.

 Moody's

 S&P

 Fitch
 
 
 
AA Csehország (stabil)  
 
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
A3  
 
A-  
 
A- Lengyelország (sabil)
Baa1  
 
BBB+  
 
BBB+  
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil)  BBB- Horvátország (negatív)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
 Ba1  Magyarország (negatívkilátással)  
BB+ Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil)  
BB+  
Ba2  
 
BB  
 
BB  
Ba3  
 
BB-  
 
BB-  
B1  
 
B+  
 
B+