Ismét a CNBC élő adásában Magyarország

Portfolio
2011.12.23. 12:19

Újra Magyarországgal foglalkozott a neves gazdasági tévécsatorna. Az élő adásban megszólaltatott londoni elemző szerint a kormány végül belátja, hogy meg kell állapodnia az IMF-fel.

A stúdióban ülő szakértők azt feszegették, hogy Magyarország az elmúlt napok eseményei láttán mérgező állam lett az Európai Unióban. Erre a felvetésre a Barclays Capital londoni elemzője úgy reagált, hogy bár nehéznek ígérkeznek az IMF-fel tervezett tárgyalások, a kormány végül belátja, hogy szükség van a megállapodásra.

Ezek a nemzetközi szervezetek professzionális intézmények, kidolgoznak egy megfelelő megállapodást Magyarországnak, de az ezzel kapcsolatos tárgyalás és megállapodás hosszúnak ígérkezik - fejtette ki a Barclays elemzője.

Közép távon a kormány megvilágosodik és sikeresen megállapodik az EU-IMF párossal - tette hozzá.  A jegybanktörvénnyel kapcsolatos kérdésre a londoni szakértő úgy válaszolt, hogy a magyar kormány jelenleg félúton jár a jegybank függetlenségének korlátozásában. Innen még visszafordulhat, de van egy pont, ahonnan már nem - figyelmeztetett.

A BNP Paribas londoni elemzői pénteki anyagukban szintén arról beszéltek, hogy nagy az esély arra, hogy a nemzetközi szervezetek elhalasztják a formális tárgyalások elindítását, ha a parlamenti képviselők jövő héten a jelenlegi formájában fogadják el a jegybanktörvényt.

Mint ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra, az IMF-fel és az Európai Unióval január első felében kezdődnek a hivatalos tárgyalások, amelyekhez a kormány nagy reményeket fűz.

Az előzetes tárgyalások múlt hét pénteken szakadtak meg, miután az IMF és az Európai Bizottság képviselő váratlanul elutaztak Budapestről, mert a magyar kormány egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely csorbítaná a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig személyes hangvételű levélben szólította fel a Orbán Viktor arra, hogy vonják vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt.