Közszférában dolgozókat buzdít végtörlesztésre Orbán

2011.12.25. 09:45 Módosítva: 2011.12.25. 14:03
orban

Végtörlesztésre buzdító levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök közszférában dolgozóknak. A kormányfő felteszi, hogy címzettek figyelték a kormány küzdelmét a devizahitelesek kimentésére, és leszögezi, az idő sürget.

A levél szerint a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segít a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez. Orbán azt írja, hogy a végtörlesztésre készülőknek ugyanakkor legkésőbb december 30-ig a devizahitelt nyújtó banknál és munkahelyi vezetőjüknél is jelezniük kell az igényt. (A banki határidőt az ősszel elfogadott végtörlesztési törvény írta elő.)

A levél szerint a kamattámogatott forinthitel részleteiről januárban tájékoztatnak a munkahelyi vezetők. Az ügyben a részletek miatt keressük a miniszterelnök szóvivőjét. Szijjártó Péter az MTI-nek annyit mondott, hogy a közszolgálatban dolgozóknak írt levelet Orbán Viktor, amelyben a végtörlesztés lehetőségére hívja fel a figyelmet.

A kormány másfél hete kötött megállapodást a Bankszövetséggel az újabb adósmentő csomagról. Ennek értelmében többek között a végtörlesztési igényt visszautasíthatják a bankok, ha a bejelentett igényhez az adós legkésőbb 2012. január 30-áig nem tud bemutatni  elegendő összegű, más hitelintézet által kiállított hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzfedezetet.

A közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek végtörlesztéséhez nem nyújtható vissza nem térítendő támogatás vagy előrehozott kifizetés, csak munkáltatói kölcsön, amelynek mértéke a háztartásban eltartott kiskorú gyermekek számától függ.