Csak a nagy cégek örülnek Erzsébetnek

2011.12.27. 17:02

A többféle cafeteriaelem közel tíz százalékkal magasabb adóztatása mellett a minimálbér megemelése és az adójóváírások kivezetéséhez kötődően elvárt béremelés is megnehezíti a munkaadók helyzetét  abban, hogy béren kívüli juttatásokat adjanak, írja Az Utazó magazin online kiadása. A kisebb hazai és külföldi tulajdonú cégeknél azt mondták a lap körkérdésére – de csak név nélkül –, hogy náluk nem lesz cafeteria. Másutt csak a keretösszeget határozzák meg idén, és a jövő év elején – amikor az érkezési utalványok felhasználhatóságáról is minden eldől – határozzák meg az egyes cafeteriaelemek összegét.

Valamivel könnyebb helyzetben vannak a nagyobb cégek. a Holcimnál például a közelmúltban állapodtak meg a szakszervezetekkel a 2012-es évi cafeteria kereteiről. Itt a cafeteriaszabályzat a kollektív szerződés része, a keret összegét évente határozzák meg. Ahogyan azt két éve is tették, a cafeteria mintegy 10 százalékos adóteher-növekedését ezúttal is átvállalják. A népszerűségi sorrend: hideg és meleg étkezési lehetőség, üdülési kedvezmény, önkéntes nyugdíjpénztár.

A gazdaságfejlesztési céllal bevezetett, jelenleg három kibocsátó által forgalmazott Szép-kártya már hónapok óta működik. Szabó László, az MKB Egészségpénztár üzletágvezetője szerint mind több munkáltató érdeklődik a három alszámlát tartalmazó plasztiklap iránt, amely feltöltés után azonnal használható. A vállalkozások egy része az év végi nyereségtartalék alapján dönti el, mennyi pénzt utal a munkavállaló kártyájára, de nem ritka kérés, hogy ne küldjenek értesítést a dolgozónak, mert ünnepségen, jutalomként kívánják átadni azt.

A kártya iránti érdeklődés az adó-salátatörvény elfogadása után élénkült meg: a legtöbben az évi 150 ezer forintos, kedvezményes meleg étkezésre fordítható összeget kívánják igénybe venni. Ezt szerinte akkor is előszeretettel igénylik majd, ha az Erzsébet-utalvány is elterjed. A legkevesebben a Szép-kártya 75 ezer forintos keretösszegű rekreációs és egészségmegőrző lehetősége iránt érdeklődnek, míg az évi 225 ezer forintos szállás zseb várhatóan a nyári főszezon előtt kezd majd megtelni.

Bizonytalanságot szül ugyanakkor, hogy mivel a SZÉP Kártya teljes, évi 450 ezer forintos kedvezményes kerete 30,94 százalékon adózik, az efölötti rész 51,17 százalékon. A kedvezmény kiszámítását pedig megnehezíti az, hogy a jogosultságot a munkáltatónál eltöltött napokra kell lebontani.

Az elmúlt hetekben a szociális célú eszközként meghirdetett Erzsébet-utalvány is elindult, amely 2012-től meleg és hideg étkezésre egyaránt felhasználható, 2013-tól azonban kizárólag a hideg étkezésre szolgál. Az utalvány havi 5000 forint értékben 30,94 százalékos adóval adható, efölött 50,17 százalékkal adózik. Amint az Üzleti Konferencia Központ rendezvényén kiderült, az utalvánnyal kapcsolatos megrendeléseket január első munkanapjától fogadják. Az elfogadóhelyek az élelmiszer láncok, kisboltok, éttermek, étkezdék, falatozók lesznek. Az ehhez kötődő szerződéskötések folyamatosan zajlanak: jelenleg több, mint tízezer elfogadóhelyen lehet beváltani az utalványt.