Egyre drágább a piaci forrás

Portfolio
2011.12.27. 12:22

Az Államadósság Kezelő Központ által mára 45 milliárd forintos kerettel meghirdetett 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján összesen 75,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat jelent meg, amelyet látva a kibocsátó 10 milliárddal 35 milliárdra mérsékelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét.

A gyengének mondható másfélszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama szokatlanul széles sávban, 7,12 százalék és 7,58 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,43 százalékos lett. Ez 3 bázisponttal magasabb a múlt pénteki referenciahozamnál és 40 bázisponttal magasabb a múlt keddi, szintén 3 hónapos kibocsátás átlaghozamánál.

Időközben az MNB 50 bázisponttal 7 százalékra emelte az alapkamatot és részben az EU/IMF és a magyar kormány közötti feszültség hatására leminősítette hazánkat a befektetésre már nem ajánlott kategóriába az S&P is. A megemelkedett hozamelvárások tehát jól látszanak az utóbbi hetek során és a határidős kamatlábpiac is további mérsékelt kamatemelést vár a jegybanktól.