Végtörlesztés: durva hét jön

2011.12.27. 11:39

A későn ébredők tömegeire számítanak az év utolsó napjaiban a bankok. Több hitelintézet ugyanakkor - miután kifogyóban vannak a likvid pénzből - a kiváltó forinthitelek felfüggesztésére készül, írja a Napi Gazdaság.

Rohamtempóban dolgoznak a bankok a végtörlesztési igények rögzítésén, a lap információi szerint volt olyan hitelintézet, ahol december 26-án, karácsony másnapján is zajlott az adminisztratív munka. Az igények számának növekedése nyomán az év utolsó napjaiban az volt a jellemző több banknál is, hogy már a vállalati hitelezők is végtörlesztési igényeket bíráltak el. Mindezek ellenére sokak szerint borzasztó hét következik − a későn ébredők tömegeire várnak a bankok.

Külön gondot jelent azok kérdése, akik hitelből szeretnék megoldani a végtörlesztést. Bankokhoz közeli szakértők szerint már nem túl sok jóban reménykedhetnek azok, akik eddig nem nyújtották be igényeiket, nem indították el a hiteligénylési folyamatot. A bankok a megnövekedett leterheltség miatt többnyire már nem tudják vállalni hogy lebonyolítják a komplett hitelügyintézést a január 31-i zárásig − amikorra az ügyfélnek fedezetigazolással kell rendelkeznie. A problémát nem pusztán a bankok jelentik − hívják fel a figyelmet a szakemberek −, hiszen számos olyan feltétel is van (földhivatali ügyintézés, értékbecslés), amely szintén szűk keresztmetszetet jelent, és amelyek a bankon kívüli területek.

A másik oldalon a kiváltó forinthitelben gondolkodóknak azzal is szembesülniük kell, hogy a pénzintézetek egyre nagyobb köre fogy ki a likvid pénzből és függeszti fel a kiváltó forinthitelek folyósítását új ügyfelek felé. A Fundamenta és az Aegon a termék felfüggesztését, az AXA a teljes jelzálog-hitelezés leállítását jelentette be. Információink szerint december 23-tól a Gránit Bank sem fogad be új kiváltó forinthiteligényeket, míg a Budapest Banknál december 29-étől lép életbe a felfüggesztés.

Szakértők szerint a mostani helyzetben egyre inkább látható: csak azoknak éri meg a kiváltó kölcsön igénybevétele, akik viszonylag jelentős összeget képesek azon felül is végtörleszteni. Ellenkező esetben ugyanis a forinthitel törlesztőrészlete lényegesen magasabb lehet, mint az eredeti kölcsöné, ráadásul az ügyfél a tovább emelkedő forintkamatpálya miatt is aggódhat.