Figyelmeztette a kormányt az IMF

2011.12.28. 16:47
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ha a magyar kormány valóban érdekelt a hitelprogram előkészítéséről szóló tárgyalások folytatásában, akkor ezt az akaratát megfelelő módon demonstrálnia is kell a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi delegációvezetője a Reuters írásbeli kérdéseire a Portfolio.hu szerint.

    Ezzel Christoph Rosenberg például a jegybanktörvénnyel, illetve a pénzügyi stabilitásról szóló törvénnyel kapcsolatos szoros egyeztetésekre utalt. Az előzetes tárgyalások két hete pénteken szakadtak meg, miután az IMF és az Európai Bizottság képviselő váratlanul elutaztak Budapestről, mert a magyar kormány egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely csorbítaná a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig személyes hangvételű levélben szólította fel a Orbán Viktor arra, hogy vonják vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt.

    Erre Orbán elutasítóan reagált, majd az Országgyűlés múlt héten a stabilitási törvényt már meg is szavazta, pénteken pedig a jegybanktörvényt is elfogadhatják, bár azt az elmúlt hetekben módosítók sorával közelítették az uniós elvárásokhoz.

    Bizonytalan folytatás

    Az IMF-illetékes mostani jelzése szerint a szervezet egyelőre nem döntött arról, hogy folytatódik-e és ha igen, akkor mikor a hivatalos gazdaságpolitikai egyeztetés sorozat egy IMF-hitelprogramról Budapesten. A Rosenberg által elmondottakból a leginkább figyelmeztető üzenet az lehet, hogy a hitelprogramot előkészítő tárgyalások nem folytatódhatnak mindaddig, amíg a magyar kormány nem jelzi, hogy a leginkább szigorú gazdaságpolitikai felülvizsgálatot jelentő készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni.

    Rosenberg azonban megjegyezte, hogy mivel Magyarországnak nincs szüksége azonnali külső pénzügyi segítségre a szervezettől, emiatt a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági jellegű megállapodásként lehet majd kezelni. (Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a magyar hatóságok megállapodnak az EU/IMF-fel egy készenléti hitelkeretről szigorú ghazdaságpolitikai feltételek mellett, de a magyar hatóságok ezzel párhuzamosan rögtön jelzik azt is, hogy a "félretett pénzt" nem kívánják lehívni, csak szükség esetén.)

    Esett a forint

    Az IMF-jelzések kemény hangvétele és az abban szabott feltétel fokozhatja azt a nagyfokú bizonytalanságot, amely az EU/IMF hitelprogram létrejöttét körüllengi és ez is szerepet játszhat abban, hogy a forint az addigi mérsékelt gyengülését folytatta, az euróval szembeni jegyzések 307,5 körülről 308,5-ig emelkedtek a bankközi piacon. Az IMF-jelzéssel egy időben egyébként az euró is hanyatlani kezdett a dollárral szemben, amely szintén negatív a forintra nézve, így nehéz elkülöníteni a magyar fejleményt a nemzetközi okoktól a forint gyengülése mögött - írja a Portfolio.