Kiütötte az IMF-jelzés a forintot

2011.12.29. 09:50
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A tegnapi látványos gyengülés után csütörtök reggelre sem sikerült magához térnie a forintnak: az euró 310 forint fölött jár a tegnap délelőtti 306 forint körüli szint után, a svájci frank pedig  251-ről 254 forint fölé drágult egy nap alatt. Ez az euróval szemben másfél százalékos esést , és nagyjából egyhavi mélypontot jelent.

    A tegnap délutáni esést a rossz nemzetközi piaci hangulat mellett az válthatta ki, hogy az IMF tárgyalódelegációjának vezetője jelezte: a tárgyalások folytatásához azt várják a magyar féltől, hogy demonstrálja igényét a hitelre, vagyis vélhetően nem hagyják annyiban a fő problémát jelentő jegybanktörvény és pénzügyi stabilitási törvény elfogadását.

    Rosenberg azt is jelezte, hogy a szervezet egyelőre nem döntött arról, hogy folytatódik-e és ha igen, akkor mikor a hivatalos egyeztetés a hitelcsomagról, ugyanakkor a delegációvezető szavaiból az derül ki, hogy erre mindaddig nem kerülhet sor, amíg a magyar kormány nem jelzi, hogy a leginkább szigorú gazdaságpolitikai felülvizsgálatot jelentő készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni.

    Azt, hogy a forint gyengülésében nem csak a globális hangulat játszik szerepet, az is mutatja, hogy az árfolyama elszakadt a régió többi devizájától: míg a mai nap során háromnegyed tízig a forint már negyed százalékot gyengült, addig a cseh korona 0,02, a lengyel zloty pedig 0,08 százalékot erősödött az euróval szemben.