Elfogadták a jegybanktörvényt

2011.12.30. 13:08

293 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett - elfogadta az Országgyűlés új jegybanktörvényt. Ez alapján új, a kormányfő által jelölt alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), hétről kilencre nőhet a monetáristanács-tagok száma, és ismét igazgatóság jön létre az MNB-ben, miután a parlament pénteken.

Csak részben írták át

Korábban az Országgyűlés az Európai Központi Bank (EKB) véleményére hivatkozva több ponton módosította a kormány által benyújtott, január 1-jétől hatályos jogszabályt, amelynek visszavonását levélben kérte Orbán Viktortól az Európai Bizottság elnöke.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke zárszavában úgy vélte, az EKB véleményét több mint kilencven százalékban figyelembe vették. Így államfői kinevezés helyett továbbra is az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács tagjait, az MNB elnökén és alelnökein kívül. Bővülhet a monetáris tanács létszáma is, a jelenleg héttagú testületnek maximum kilenc tagja lehet. A monetáris tanács jogköre is szélesedik, így feladatai közé tartozik majd, hogy a jegybankelnök javaslatára határozzon az alelnökök hatásköréről.

A gazdasági bizottság indítványára a törvényjavaslat deklarálja, hogy a kormány nem kísérli meg az MNB és vezetőinek befolyásolását, és az elnök parlament előtti beszámolási kötelezettsége sem okozhat beavatkozást a jegybank döntéshozóinak függetlenségébe.

Továbbra is káros a törvény

A Magyar Nemzeti Bank délelőtt, az elfogadás előtt közleményében azt írta, amennyiben elfogadja ma az Országgyűlés az új jegybanktörvényt, az tovább erősíti a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát, veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit.

Az új jegybanktörvényt az Európai Központi Bank és José Manuel Barroso is élesen kritizálta, sőt az IMF és az EU tárgyalódelegációja többek között emiatt a jogszabály miatt ment váratlanul, idő előtt haza december elején.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában azt mondta, két véleménykülönbség maradt, "de jogi eljárás keretében megvívjuk a csatát".

Korábban Simor András a jegybank elnöke azt mondta a törvényről, „az sérti MNB függetlenségét, jelentősen megnehezíti a jegybank ésszerű működését és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét” A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint már az új monetáristanács-tagok tavaszi kinevezése is veszélyeztette a függetlenséget. Csalódnia kellett azon várakozásában, hogy az új tagok munkáját majd a törvény szelleme és az arra tett esküjük határozza meg. De, mondja, a kormány így is elégedetlen volt azzal, hogy a tanács nem befolyásolja megfelelően az MNB szakmai stábjának a működését – ezért most megfenyítik a stábot, és egy új alelnök kinevezésével kiüresítik a jelenlegi felső vezetés irányítási jogkörét.