Megint velünk foglalkozik a CNBC

Portfolio
2011.12.30. 10:29

Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt napok magyarországi eseményei kiváló sztorit szolgáltatnak a nemzetközi tudósítóknak. A CNBC gazdasági hírcsatorna péntek délelőtti élő műsorában több szakértőt megszólaltatva mutatta be a jelenlegi magyar helyzetet. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a kormány jelenlegi magatartása miatt Magyarország teljesen magára maradhat Európában.

Az ország távolodik az alapvető európai értékektől, magyarázta a CNBC londoni stúdiójában megszólaltatott Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza a legutóbbi magyar eseményekkel kapcsolatban.

„Hasonlíthatjuk az olaszhoz vagy a többi periféria országhoz a magyar helyzetet, de egy valamit látni kell: Olaszország, Portugália vagy Spanyolország az euróövezet tagja, tekintettel vannak az alapvető európai értékekre, Magyarország viszont nem ezt teszi" - tette hozzá a szakember. Ezen államok valamint Magyarország között különbséget kell tenni, mutatott rá az esetleges magyar IMF-EU-megállapodás kapcsán. Ha Európa vezető döntéshozóinak választaniuk kellene, hogy kit támogassanak nemzetközi hitelcsomaggal, akkor azokat fogják támogatni, ahol tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket, tette hozzá.

Magyarország esetében viszont mondhatják az uniós vezetők, hogy „kemények leszünk", például a jegybanktörvény miatt. Magyarországnak együtt kellene működnie, különben magára hagyják, figyelmeztett az elemző.

Az élő műsorba bejelentkezett a Financial Times brüsszeli irodájának vezetője. Peter Spiegel a kilátások kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő év első negyedében elképesztő méretű adósságot kell megújítani Európában, az államoknak és a vállalatoknak.

Meglátása szerint a 7 százalékos olasz hozam fenntarthatatlan, de a spanyol állam piaci forrásbevonásának költségei is túl magasak. Emellett komoly kockázatot fognak jelenteni a politikai kockázatok, erre legjobb példa Magyarország, fogalmazott az FT vezető munkatársa.

A kérdés jövőre az lesz, hogy meddig hajlandóak véghezvinni a kormányok a népszerűtlen és fájdalmas intézkedéseket. A jelenlegi válságot nem oldották még meg az európai vezetők, talán a következő krízis bekövetkezését megelőzhetik az eddig elfogadott intézkedésekkel, magyarázta Spiegel.