Mélyponton a megtakarítások

2011.12.30. 13:42

Száz megkérdezettből már csak 16 rendelkezik megtakarítással, derül ki a Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felméréséből. Ezzel a lakosság megtakarítási képességének indexe mélypontra süllyedt. A jövőt illetően a lakosság borúlátó.

A Raiffeisen–GfK megtakarítási index 2011 III. negyedéves értéke jelentősen csökkent az előző negyedéves eredményhez képest, ez az eddig mért legalacsonyabb főindex. A megtakarítási képesség sokkal kedvezőtlenebb, mint az előző időszakban, és a tavaly év véginél alacsonyabb értéket mutat, elérve eddig mélypontját. Összehasonlításképpen 2004-ben még a válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy említésre méltó tartalékai vannak. A megtakarítással rendelkezők aránya a 60 év felettiek (25 százalék), illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (31 százalék) körében a legmagasabb.

A megtakarítási szerkezet index értéke is csökkent az előző időszakhoz képest. Ez az eredmény főként annak köszönhető, hogy ebben a negyedévben növekedett a kisebb kockázattal járó, inkább rövidtávra szóló banki befektetések aránya az életbiztosítással és nyugdíj-előtakarékossági célú termékek rovására. A megtakarítási attitűd indexe enyhe emelkedést mutat annak ellenére, hogy a gazdasági körülmények ebben a negyedévben még kevésbé kedveznek megtakarítások képzésének a lakosság szerint.

A jövőt illetően a lakosság borúlátó, többen azt prognosztizálják, hogy tartalékaik és jövedelmük is csökkeni fog, amiben a végtörlesztési igények, tervek is közrejátszhatnak. A lakosság nagyobb része nem számít érdemi változásra sem megtakarításait, sem jövedelmét illetően.