Szakad a forint és a tőzsde

2011.12.30. 14:05

Jelentősen gyengülni kezdett a forint pénteken, miután a parlament elfogadta a több nemzetközi szervezet által kritizált új jegybanktörvényt. Az euró a reggeli 310 körüli reggeli szintről 315,5-ig gyengült, a frank 259,43 forintig gyengült a reggeli 254,8-as szint után. Az euró árfolyama az idei év folyamán november 14-én, 317,85 forinton volt maximumán, míg július 7-én, 261,88 forinton a minimumán.

Lefelé vette az irányt a pesti tőzsde is az év utolsó kereskedési napján, a BUX 1,5 százalékos csökkenést mutat, alulmúlva a régiós indexeket. A vezető részvények közül az OTP esik a legjobban, kora délután 4,51 százalékos esésben voltak a papírok, de a Richter és a Magyar Telekom is egy százalék feletti esést produkál.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Mint ismert, az új jegybanktörvény alapján a kormányfő által jelölt alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), hétről kilencre nőhet a monetáristanács-tagok száma, és ismét igazgatóság jön létre az MNB-ben.

    A Magyar Nemzeti Bank délelőtt, az elfogadás előtt közleményében azt írta, amennyiben elfogadja ma az Országgyűlés az új jegybanktörvényt, az tovább erősíti a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát, veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit.

    Az új jegybanktörvényt az Európai Központi Bank és José Manuel Barroso is élesen kritizálta, sőt az IMF és az EU tárgyalódelegációja többek között emiatt a jogszabály miatt ment váratlanul, idő előtt haza december elején.